TEMPERATURA, SUVO GRLO I UMOR – PRVI ZNACI KORONAVIRUSA

19.03.2020 | AKTUELNO | Pregleda: 1860 | Autor: | 0

Simptomi COVID-19, dan po dan

Temperatura, suvo grlo i umor – prvi znaci koronavirusa, a kako se bolest razvijala iz dana u dan, objašnjeno je u novoj studiji iz Vuhana, epicentra pandemije virusa. Pogledajte kako izgleda kompletna slika o napredovanju COVID-19 iz dana u dan.

Prvi simptomi infekcije koronom su groznica, suvo grlo i umor, ali problemi sa disanjem mogu da nastanui posle pet dana od prvih znakova, prenosi Dejli mejl.
Dva tima naučnika proučavala su slučajeve bolesti u Vuhanu, u Kini, gde je sve i počelo. Prema njihovim saznanjima, prosečno trajanje bolesti, od groznice do izlečenja - bilo je oko 12 dana, ali kašalj povezan sa bolešću može ostati duže.
45 odsto od 191 pacijenta koji je posmatran u studiji još uvek je imao kašalj po otpustu iz bolnice, posle perioda od 12 dana.
Otežano disanje je obično prestajalo nakon 13. dana za one koji su preživeli ili se nastavljalo do smrti za one koji nisu. Od početka bolesti, prosečno vreme za potpuni oporavak bilo je 22 dana, a prosečno vreme do smrti bio je 18,5 dana.

Dan 1.
Pacijenti imaju groznicu i naverovatnije umor, bol u mišićima i suv kašalj. Neko je možda imao dijareju ili mučninu dan, dva ranije.

Dan 5.
Pacijenti koji su starji ili su imali neku hroničnu bolest ili stanje, počeli su da osećaju nedostatak vazduha, kratak dah i teškoće sa disanjem. Centri za kontrolu i prevenciju bolesti kažu da su simptomi koji se javljaju dva do 14 dana nakon izlaganja virusu groznica, kašalj i kratak dah.

Dan 7.
Pacijenti koji su imali teškoće sa disanjem javili su se lekaru, ali su njihovi simptomi olako shvaćeni.
Znaci hitnog upozorenja za COVID-19 zbog toga su: uporan bol ili pritisak u grudima, nedostatak daha i plavičaste usne ili lice. Takav pacijent odmah treba da dobije medicinsku pomoć. Dan 7 je, takođe, tačka na kojoj za veliku većinu pacijenata - oko 85 odsto - simptomi počnu da se smanjuju i oni izlaze iz izolacije, stoji u drugoj studiji.
Zato svi članovi domaćinstva moraju da ostanu kod kuće i ne napuštaju je 14 dana. Period od 14 dana počinje od dana kada se prva osoba u kući razbolela.

Dan 8.
Kod teških slučajeva javili su se znači akutnog respiratornog distres sindroma (nаglo popuštanje respirаtornog sistemа - u krаtkom vremenu, u roku od nekoliko sati, disаnje postаje teško, a parcijalni pritisak kiseonika u krvi opada). Pluća više ne mogu da snabdevaju ostale organe kiseonikom.
U Vuhanu je 15 odsto pacijenata došlo do te tačke.

Dan 10.
Staje teških pacijenata se pogoršava i oni bivaju primljeni na jedinice intenzivne nege i priključeni na respiratore.

Dan 12.
Po prvoj studiji oko dvanaestog dana groznica popušta, a njeno prosečno trajanje je upravo dvanaest dana. Trinaesti dan je prvi dan primetnog oporavka.

Još o koronavirusu možete pročitati na sledećim linkovima:

Kako je Južna Koreja zaustavila koronu

Gde sve vreba COVID-19

Ako ste u samoizolaciji, evo šta treba da radite

Kako razlikovati koronavirus od alergije

Osam pitanja i osam odgovora o koronavirusu

Napravite sami sredstvo za dezinfekciju

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radnim danima: 8h-20h,
  subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radnim danima: 8h-20h
  subotom: 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  ponedeljak-petak: 10h-20h
  subotom i nedeljom: 10h-20h
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem