VODNJIKA – LEKOVITO PIĆE NAŠIH PREDAKA

14.03.2020 | AKTUELNO | Pregleda: 2368 | Autor: | 0

Eliksir mladosti i najbolje sredstvo protiv mamurluka

Vodnjika je jedno od najstarijih zdravih pića naših predaka. Pravi se od šumskih plodova i divljeg voća. Zbog svojih lekovitih svojstava cenjena je od davnina, a postoji jednostavan recept kako da je napravite sami.
Pravi je eliksir mladosti. Ako redovno pijete ovaj zdravi fermetisani napitak kažu da možete doživeti duboku i lepu starost, posebno ako za vodnjiku birate divlje plodove, koji rastu na nezagađenim područjima. Vodnjika (ili kako je neki zovu venovača) je puna enzima, minerala i vitamina, a obično je pripremaju u oktobru i novembru. Ovaj napitak je vrlo zdrav, jer se obično priprema od divljeg bobičavog voća, koje je bogato vitaminom C i antioksidantima.
Jedan je od najvažanijih napitaka zimi, jer efektivno štiti od virusa, gripa i prehlada. Koriste je i kod problema sa mokrenjem, probavom (posebno zatvorom), iskašljavanjem… Ovaj napitak ubrzava metabolizam, dobar je i za one koji su na kuri mršavljenja, ali, prema nekim verovanjima, i za one koji se bore sa astmom. Za one sa povišenim pritiskom nije preporučljivo da konzumiraju previše vodnjike jer ima malo alkohola. Zanimljivo je i da spada među najbolje domaće lekove protiv mamurluka, jer kako kažu “klin se klinom izbija”. Oni koji su je probali tvrde da posle jedne šolje vodnjike mamurluk bude kao rukom odnesen.
Kako se pravi vodnjika?
U kantu sa deset litara vode stavi se po kilogram takiša – divljih krušaka i kilogram divljih jabuka, te po čaša kleke, šipurka, trnjina, gloginja i drenjaka, pa i nekoliko zrna klele. Obično najviše 4 kilograma voća na 10 litara vode. Samo još treba sačekati minimum tri nedelje i dobiješ potpuno zdravo i osvežavajuće piće
Neko stavlja i mušmule i dunju, zbor mirisa, ali se tada stavlja manje takiše i bobica. Vodnjika je piće na blagoj bazi alkohola, ima kiselkast ukus.
Kada počne da “rezi”, da “kisi” može da se pije. Tada se obično pije razblažena sa vodom, jer je prejaka. U vodnjiku možete dodavati vode (u kantu ilibure), tako će vremenom biti sve blaža. (Koliko potrošite, toliko vode dodate). Najlepša je kada je jaka i kada je razblažite sa vodom i dodate malo meda.
Šipurak je bogat vitaminom K i ima više vitamina C nego limun.
Kleka je dobra za varenje, lečenje prehlade i astme.
Gloginje su dobre za srce i imaju antidepresivno dejstvo.
Trnjina prija želucu i suzbija kašalj.
Drenjine su za bolju krvnu sliku, dovoljno je samo setiti se izreke – zdrav k’o dren.

Vodnjika se masovno ostavlja pred zimu u užičkom kraju, ređe u drugim delovima Srbije.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radnim danima: 8h-20h,
  subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radnim danima: 8h-20h
  subotom: 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  ponedeljak-petak: 9h-20h
  subotom i nedeljom: 9h-20h
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem