„SKRIVENA GLAD“ NARUŠAVA IMUNOLOŠKI SISTEM I DOVODI DO ANEMIJE

06.03.2020 | AKTUELNO | Pregleda: 655 | Autor: | 0

Ako hrana koju jedete ne zadovoljava vaše prehrambene potrebe, telo će osetiti specifičan oblik gladi, a najčešća posledica biće anemija

Ako hrana koju jedete ne zadovoljava vaše prehrambene potrebe, telo će osetiti specifičan oblik gladi, a najčešća posledica biće anemija.

Svetska zdravstvena organizacija (WHO) je stanje „skrivena glad“ definisala kao nedostatak ključnih vitamina i minerala i drugih važnih nutrijenata.

„Skrivena glad“ javlja se kada hrana koju jedete, iako napuni želudac, ne zadovoljava vaše prehrambene potrebe. Takvoj hrani nedostaju hranljivi sastojci koji su ključni za rast, razvoj i optimalno funkcioniranje organizma.
Procenjuje se da dve milijarde ljudi širom sveta pati od nedostataka vitamina i minerala i drugih nutrijenata. Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, nedostatak gvožđa je uzrok 30 odsto slučajeva anemije u svetu, uglavnom u nerazvijenim zemljama sa niskim primanjima.
Međutim, „skrivena glad“ se može pojaviti kod svakog ko nema dobro izbalansiranu ishranu. Može biti teško dijagnostikovati „skrivenu glad“, jer možda neće postojati vidljivi znakovi nedostatka. Najčešći nedostaci su nedostaci vitamina A, joda i gvožđa.
Vremenom, nedostaci u ovim hranljivim sastojcima mogu dovesti do brojnih ozbiljnih zdravstvenih problema kao što su oštećenje vida, narušavanje imunološkog sistema i anemija.
Nedostatak gvožđa može da se dogodi svima. Među suptilne, uobičajene znakove ubrajaju se ekstremni umor, slabost, bleda koža, hladni ekstremiteti, kratak dah tokom fizičkog napora, slab apetit i teško gutanje.
Međutim, važno je naglasiti da nije samo gvožđe to koje može da utiče na formiranje crvenih krvnih zrnaca. Vitamin B12 i folna kiselina takođe utiču na razvoj eritrocita.
Kada ih ne dobijate dovoljno, možete osetiti simptome kao što su manjak koncentracije, trnci u rukama i nogama, česte glavobolje, pa čak i depresija. Da biste dobili dovoljno hranjivih supstanci za neometano funkcionisanje crvenih krvnih zrnaca najpre u ishranu uključite izvore gvožđa kao što su crveno meso, zeleno povrće, mahunarke i orašaste plodove.
Neophodan je i unos dovoljne količine vitamina C koji se nalazi u svežem voću i povrću. Izbegavajte kafu ili čaj uz obroke jer oni mogu da spreče apsorpciju gvožđa.
Ukoliko menjate način ishrane ili ste alergični na određenu vrstu hrane, obezbedite organizmu sve važne hranljive materije i prema savetu lekara određene suplemente.

Komentari (0)

Ostavite komentar

PRODAVNICA BR. 1

Maksima Gorkog

 • Maksima Gorkog 25
  (blizu Kalenić pijace), Beograd

  011/245-07-82
  radnim danima: 8h-20h,
  subotom: 9h-15h
  Pogledajte na mapi ovde
PRODAVNICA BR. 2

Brankova

 • Brankova 16, Beograd

  011/328-35-07
  radnim danima: 10h-18h
  subotom: 9h-15h
  Pogledajte na mapi ovde
PRODAVNICA BR. 3

 • Ilije Garašanina 5 A
  (Palilulska pijaca), Beograd
  064/643-30-55
  Radno vreme od 8h-15h
  Ponedeljak je neradan dan
  Pogledajte na mapi ovde.

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem