NAJVEĆI KRIVAC ZA VIŠAK KILOGRAMA JE BES

25.02.2020 | AKTUELNO | Pregleda: 758 | Autor: | 0

Nije kriva čokolada, nije krivo voće, niti testenine, gojite se zato što ste stalno ljuti

Nije kriva čokolada, nije krivo voće, niti testenine, gojite se zato što ste stalno ljuti. Rešenje je jednostavnije nego što mislite: prestanite da se ljutite na sebe i druge.
Jedan od ozbiljnih razloga zbog kojeg je ljutnja krivac za višak kilgorama je traženje utehe u hrani. Kada vam neko pokvari raspoloženje, ako se odmah dohvatite čokolade, nikakvo vežbanja neće pomoći da zadržite vitak stas.
Kako prenosi Brajt sajd, urađeno je nekoliko istraživanja o vezi između ljutnje i gojaznosti, a povod je bila knjiga meksičkog nutricioniste Huana Manuela Romera Vilje koja se zove "Ko se ljuti, postaje debeo" (He Who Gets Angry Gets Fat).

Autor je u toj knjizi naveo da ljutnja može biti jedan od glavnih razloga debljanja. U knjizi je objašnjena veza između emocija i hrane.
Mnogima nije jasno kakve veze ima ljutnja s debljanjem. U praktičnom smislu, kada se čovek naljuti telo počne da luči adrenalin, ali i kortizol, hormone koji se oslobađaju kao odgovor na stres, a s druge strane, povećavaju nivo šećera u krvi. Ovi hormoni se obično proizvode tokom vežbanja, međutim, aktiviraju se i tokom ljutnje, a glukoza koju ćelije proizvode je neiskoristiva pa se taloži kao masnoća u telu.

Ova knjiga rezultat je višedecenijskog rada autora i obuhvata akademska istraživanja i vlastita iskustva s pacijentima. Romero je otkrio da mnogi pacijenti s prekomernom težinom imaju probleme s kontrolom besa što je dodatno dokazalo njegovu teoriju.

Naravno, ne isključuje se činjenica da prekomerna težina može biti rezultat i unutrašnjih uzroka poput metaboličkog sindroma i hormonskih problema. Uzroci mogu biti i spoljni, poput loših prehrambenih navika ili nedostatka vežbanja. Uz sve to, bes je samo još jedan element koji pogoršava stanje.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem