LIČNA PRIČA: POBEDILA SAM KANCER

12.02.2020 | AKTUELNO | Pregleda: 865 | Autor: | 0

Teška bolest u trinaestoj godini naterala je dr Monu Maličević da naglo sazri i, kako sama kaže, pronađe svoj pravi put

Teška bolest u trinaestoj godini naterala je dr Monu Maličević da naglo sazri i, kako sama kaže, pronađe svoj pravi put. Zato sada tvrdi da postoji biljka ili kombinacija za svaki problem.

Moja priča počinje sa trinaest godina kada me je kao ‘grom iz vedra neba’ pogodilo saznanje da sam obolela od malignog tumora. Sve je počelo bezazlenom dečijom igrom i grudvanjem, kada me je drugar nehotice pogodio grudvom u oko, što je izazvalo bolove. Nisam ništa videla, ali sam mislila sam da je to od udarca. Sutradan me je mama odvela u kod oftalmologa, da proveri šta je sa okom. Međutim, nakon pregleda, doktorka mi je konstatovala tumor. Po održanom konzilijumu transportovana sam za Beograd na ispitivanje, koje se nastavilo u Hrvatskoj i Švajcarskoj. U suštini, znali su da je tumor maligan, ali rešenja nisu imali, a ni vremena. Doneta je radikalna odluka da se operacijom odstrani tumor i očna jabučica, kako bi mi spasli život. Narednih pet godina doktori su pratili moje zdravstveno stanje da se ne pojave nove metastaze, što se na kraju, hvala bogu, nije desilo.
Ovo je bio početak velike borbe Mone Maličević, doktora medicine i budućeg specijaliste histologije. Ona je danas u neposrednom kontaktu sa prestižnim lekarima i profesorima jer radi za drugi najveći zdravstveni sistem na svetu, "Acibadem".
Mona je i predavač i organizator seminara na kojima objedinjuje znanja iz konvencionalne i alternativne medicine.

Kako ste doživeli prve dane bolesti?
- U to vreme bila sam u pubertetu. Bila sam vesela devojka, omiljena u društvu, imala sam mnogo prijatelja. Bavila sam se manekenstvom, glumom, pevanjem u horu, išla sam u školu za talente, a onda mi se desio pad. Osećala sam kao da sam zaspala u lepoti i probudila se u košmaru. Pala sam, ostala bez samopouzdanja, bez osećaja lične vrednosti, bežala sam od sebe, nisam sebe prihvatala. Borba sa sobom trajala je deset godina, a nakon neuspešne velike srednjoškolske ljubavi, potpuno sam potonula. U tim trenucima počela sam sebe da preispitujem, tražila sam odgovor šta nije u redu sa mnom. Tih godina mnogo su mi pomogle porodica i prijateljica.

Prihvatanje sebe kao osobe sa invaliditetom samo Vas je dodatno ohrabrilo. Koliko Vam je taj proces pomogao da postanete jači i odlučniji?
- Pomogao mi je u najvećoj meri. Do tada sam se nosila mišlju da ću biti odbačena ako se predstavim drugima takva kakva, u stvari, jesam. Ja jesam osoba sa hendikepom, ali to saznanje stvaralo je predrasude u mojoj glavi da će me svet odbaciti. Međutim, desilo se suprotno - ljudi mi nisu okrenuli leđa, što mi je dalo dodatnu snagu da se još više zauzmem za sebe i živim svoj san. Kada sam završila za lekara opšte prakse, upisala sam specijalističke studije, a planiram da se upišem i na doktorat.

Danas Vi putem bloga i video snimaka, savetima i znanjem pomažete ljudima. Bavite se holističkim pristupom zdravlju, čemu je reč?
-. Govorim iz ličnog iskustva i delim im savete koje i sama primenjujem. To je holistički pristup, što znači sveobuhvatan. Kao lekar ne obraćam pažnju samo na bolest, ne lečim dijagnozu već čoveka. Bolesna osoba ima problem koji povlači niz drugih problema. Ekonomski, emotivni, bilo koji problem koji utiče na vaše zdravlje. Svaka misao koja nas ophrva, svaka emocija koja prostruji našim telom indukuje hemijsku reakciju.

Koliko je važna zdrava ishrana da bi lečenje i oporavku?
- Zdrava ishrana je veoma značajna za zdrav način života. Ono što jedemo postaje naše telo, utiče na bakterijsku floru našeg digestivnog trakta, daje ili oduzima energiju, utiče na naš način razmišljanja i emocije. Kada se telo bori sa bolešću, vrlo je važno da bude na zdravom režimu ishrane, koja će ga isceljivati i ubrzati ozdravljenje. Hrana je lek.

Kakvu ishranu Vi predlažete?
- Predlažem ishranu zasnovanu na biljkama, salate uz svaki obrok, spremanje hrane kod kuće, što manje termički obrađene hrane, čistu vodu (bar dva litra na dan), namirnice organskog porekla i od proverenih proizvođača. Predlažem čajeve umesto kafe. Jedna kafa dnevno je u redu, ali ne posle 14 sati jer utiče na san. Predlažem bar dva puta mesečno dan na vodi.
- Predlažem i da se izbegava mleko, meso i šećer, prvenstveno zbog toga što u prodaji to nisu namirnice kakve bismno želeli da imamo u tanjiru. Neka oboljenja zahtevaju da se dodatno ’isključe’ namirnice iz ishrane. Obično su radi o alergijama na hranu i autoimunim bolestima, kada se iz ishrane izbacuju žitarice koje sadrže gluten.

Kako da pomognemo organizmu da svakodnevno čisti?
- Svakodnevno čišćenje je neophodno i postiže se unosom mnogo vlakana i vode. Semenke, najpre laneno seme, mogu da pomognu, kao i čajevi ili topla limunada i naravno fizička aktivnost! Postoje izvanredne biljne mešavine koje ubrzavaju rad creva, neke se samlevene stavljaju u vodu ili svež sok, a neke se kuvaju kao čaj. Mešavina koju volim da preporučim je od sene, nane, komorača, krušine i đumbira.

Koliko često pijete čajeve?
- Čajeve pijem svaki dan. Obožavam ih. Jedan od omiljenih je svakako od đumbira, svežeg ili u prahu, i sa limunom.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem