11 PRIRODNIH NAČINA ZA SNIŽAVANJE KRVNOG PRITISKA

05.02.2020 | AKTUELNO | Pregleda: 1265 | Autor: | 0

Kardiolog Brendi D. Vilijams savetuje kako da, osim uz lekove, pobedite hipertenziju

Kardiolog Brendi D. Vilijams savetuje kako da, osim uz lekove, pobedite hipertenziju.

- Pomene u načinu života važan su deo prevencije i lečenja visokog krvnog pritiska , objašnjava kardiolog Brandi D. Viliams za portal Prevencija. Prenosimo neke njene savete.

Brzo hodanje
Redovno vežbanje, poput brzog hodanja, jednako je delotvorno u snižavanju krvnog pritiska kao lekovi. Vežba brzog hodanja pomaže u boljem korišćenju kiseonika. Dr Vilijams preporučuje da svakoga dana uradite 30 minuta kardio treninga, a to može biti i brzo hodanje do posla.

Duboko disanje
Telo na napetost i stres reaguje tako što ispušta kortizol i adrenalin u krv, a ovi hormoni utiču na ubrzanje rada srca, što dovodi do suženja krvnih sudova i višeg krvnoga pritiska. Sporo i duboko disanje deo je prakse poput joge i tai chija i može pomoći u držanju hormona stresa pod kontrolom. Dovoljno je, za početak, duboko disati pet minuta ujutro i pet minuta uveče.

Namirnice bogate kalijumom
Kalijum podstiče bubrege da izlučuju više natrijuma, a izlučivanje natrijuma pomaže u snižavanju pritiska. Banana, krompir, batat, paradajz, pasulj, grašak, med i suvo voće poput šljiva samo su neke namirnica bogatih kalijumom.

Manji unos natrijuma
Dnevno ne bi trebalo uneti više od 1500 mg natrijuma. Pazite na natrijum skriven u hlebu, pecivima, picama i sendvičima.

Tamna čokolada
Tamna čokolada sadrži flavonoide koji pomažu da pritisak ostane u normali. Kada vam se jede nešto slatko, neka to bude crna čokolada.

Manje alkohola
Veće količine alkohola podižu krvni pritisak, ali lagano do umerenog ispijanja alkoholnih pića povezano je s manjim rizikom od hipertenzije kod žena, pokazalo je istraživanje bostonske Brigham and Women’s hospital.

Kafa bez kofeina

Konzumiranje 200 do 300 mg kofeina, (jedna do dve šoljice kafe) podiže krvni pritisak, a kombinacija sa stresom dodatno otežava situaciju. Bolja je opcija prebacivanje na kafu bez kofeina.

Manje posla
Sve više od 40 radnih sati nedeljno povećava rizik od hipertenzije za 17 %, pokazalo je istraživanje sprovedeno na više od 24.000 ljudi u Kaliforniji.

Opuštanje uz muziku
Neke pesme mogu vam pomoći da snizite krvni pritisak. Umirujuća klasična muzika i sporije disanje prava su kombincija.

Hrkanje
Glasno i neprestano hrkanje simptom je opstruktivne apneje za vreme spavanja. Mnogi koji pate od apneje imaju visok nivo aldosterona, hormona koji može povisiti krvni pritisak.

Čaša mleka
Bilo da uzimate kravlje ili biljno mleko, proteini iz toplog napitka sniziće pritisak.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem