OD ČEGA NAS ŠTITE HIRURŠKE MASKE?

01.01.2020 | AKTUELNO | Pregleda: 297 | Autor: | 0

Bilo da ih nosite zbog zagađenog vazduha ili zaštite od korona virusa, da li znate od čega vas zaista štite hirurške maske?


Bilo da ih nosite zbog zagađenog vazduha ili zaštite od korona virusa, da li znate od čega vas zaista štite hirurške maske?

Jedan od najčešćih prizora tokom svake priče o virusima i zagađenju vazduha su hirurške maske na licima ljudi.
U poslednje vreme često ih viđamo na snimcima iz Kine. Pitanje je koliko su te maske efikasne?
Stručnjaci su skeptični kada je reč o maskama i zaštiti od virusa koji se prenose vazduhom, ali ističu da mogu da pomognu oko zaraze preko prljavih ruku.

Doktor Dejvid Kerington sa Univerziteta u Londonu kaže za Bi-Bi-Si da "obične hirurške maske nisu efikasna zaštita od virusa ili bakterija koje se prenose vazduhom" - što je najčešći način zaraze.
Kako navodi, to je zato što maske uglavnom što nisu dovoljno čvrste, nemaju filtere za vazduh i oči su izložene.
- Ipak, maske mogu da pomognu kao zaštita od zaraze preko kijanja ili kašljanja, kao i kod prenosa bakterija sa prljavih ruku - dodaje.
U jednom istraživanju iz 2016. godine, urađenom u australijskom Novom Južnom Velsu, navodi se da ljudi u proseku 23 puta u satu pipnu lice.
Džonatan Bel, profesor Univerziteta u Notingemu, kaže da su maske "u dobro kontrolisanom i bolničkom okruženju" dobra zaštita od zaraza, jer služe kao respirator.
- Međutim, podaci nisu dobri kada pogledate istraživanja o njihovoj efikasnosti u opštoj populaciji - nije tako lako nositi masku u dužem vremenskom periodu - dodaje Bel.
Doktor Konor Bemford, sa Velkom-Volfson Instituta za eksperimentalnu medicinu, pri Kraljičinom univerzitetu u Belfastu, kaže da je od maski efikasnija "primena jednostavnih higijenski mera".
- Ako perete ruke, pokrijete usta kada kijate i ne stavljate ruke u usta pre nego što ih operete, to može smanjiti rizik od dobijanja bilo kog virusa - ističe on.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem