ZAŠTO SMO LJUTI KADA SMO GLADNI?

30.01.2020 | AKTUELNO | Pregleda: 759 | Autor: | 0

Mozak zavisi od glukoze, a kada njen nivo u krvi padne, postajemo mrzovoljni i razdražljivi

Mozak zavisi od glukoze, a kada njen nivo u krvi padne, postajemo mrzovoljni i razdražljivi. Nije retka pojava da i najmirnije osobe postanu ljute kada su gladne. Kako prolazi vreme od poslednjeg obroka, količina hranljivih supstanci počinje da opada, a onda sledi napad razdražljivosti usled gladi.

Ugljeni hidrati, proteini i masti razgrađuju se do prostih šećera, aminokiselina i slobodnih masnih kiselina. Kako vreme prolazi, količina ovih hranljivih supstanci opada. Kada nivo glukoze u krvi padne na kritičan nivo, mozak to percipira kao po život opasnu situaciju.
Mozak zavisi od glukoze, a kada njen nivo u krvi padne, jednostavne radnje postaće vam naporne. Nećete moći da se koncentrišete, pravićete greške u banalnim situacijama ili ćete početi da pričate nepovezano. Osim toga, postaćete mrzovoljni i razdražljivi i sve će vam smetati.
Kada nivo glukoze u krvi padne na donju granicu, mozak određenim organima “naređuje” da sintetizuju hormone koji je povećavaju. Jedan od tih hormona je i adrenalin, hormon stresa, koji se otpušta u krvotok u svim stresnim situacijama.

Tagovi:

Komentari (0)

Ostavite komentar

PRODAVNICA BR. 1

Maksima Gorkog

 • Maksima Gorkog 25
  (blizu Kalenić pijace), Beograd

  011/245-07-82
  radnim danima: 8h-20h,
  subotom: 9h-15h
  Pogledajte na mapi ovde
PRODAVNICA BR. 2

Brankova

 • Brankova 16, Beograd

  011/328-35-07
  radnim danima: 10h-18h
  subotom: 9h-15h
  Pogledajte na mapi ovde
PRODAVNICA BR. 3

 • Ilije Garašanina 5 A
  (Palilulska pijaca), Beograd
  064/643-30-55
  Radno vreme od 8h-15h
  Ponedeljak je neradan dan
  Pogledajte na mapi ovde.

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem