DA LI JE SOJINO ULJE LOŠ IZBOR

30.01.2020 | AKTUELNO | Pregleda: 310 | Autor: | 0

Postoje pokazatelji neuroloških promena na mozgu koje izaziva sojino ulje

Ulje zrna soje danas se koristi u svemu, od pripreme brze hrane do hrane za životinje, pa čak i dečije formule. Iako ga najviše koriste Amerikanci, sve je prisutnije i u drugim zemljama.

U sojinom ulju prži se McDonald’s pomfrit, a glavni je sastojak brojnih kora za picu i drugih "zdravih" peciva i hleba.

Istraživački tim sa Univerziteta u Kaliforniji već nekoliko godina proučava uticaj sojinog ulja na zdravlje ljudi. Ranije je ustanovljeno je da ovo ulje podstiče razvoj dijabetesa i gojaznost kod životinja, ali su naučnici sada bili iznenađeni otkrićem da sojino ulje utiče i na zdravlje mozga, piše Raša tudej.

Istraživanje čiji su rezultati objaavljeni u naučnom magazinu Endokrinologija pokazalo je da konzumiranje sojinog ulja utiče na područje mozga koje je ključno za regulisanje raspoloženja i ponašanja.

Uzimajući u obzir naučne dokaze, autori istraživanja veruju da bi sojino ulje moglo povećati rizik od Parkinsonove bolesti, Alchajmera bolesti i autizma. Međutim, još uvek nema konkretnih dokaza da sojino ulje izaziva ova stanja jer je ovo istraživanje provedeno samo na životinjama.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem