REŠENJE PROTIV ZAGAĐENOG VAZDUHA: VITAMINI GRUPE B

29.01.2020 | AKTUELNO | Pregleda: 546 | Autor: | 0

Vitamini B grupe smanjuju uticaj štetnih čestica na razvoj kardiovaskularnih bolesti

Vitamini grupe B mogu da ublaže uticaj zagađenja sitnim česticama na kardiovaskularne bolesti, pokazalo je novo istraživanje sprovedeno na Univerzitetu Kolumbija.

Zdravi nepušači koji su uzimali suplemente vitamina B gotovo da su poništili bilo koje negativne efekte na kardiovaskularni i imunološki sistem, slabeći efekte zagađenja vazduha.

Ovo je prvo kliničko ispitivanje koje je procenilo da li vitamini grupe B menjaju biološke i fiziološke reakcije na izloženost zagađivačima iz vazduha.
Otkrića su objavljena u časopisu "Nature Publishing Group, Scientific Reports".
Zagađenje ambijentalnim sitnim česticama doprinosi 3,7 miliona prevremenih smrti godišnje širom sveta, pretežno akutnim efektima na kardiovaskularni sistem.
Zagađenje česticama je najčešći okidač za infarkt miokarda na nivou populacije.
- PM2.5 je jedan od najčešćih zagađivača vazduha i ima negativan uticaj na funkciju srca i imunološki sistem. Po prvi put naše ispitivanje pruža dokaze da suplementi vitamina grupe B mogu da umanje akutne efekte PM2.5 na srčanu disfunkciju i upalne markere – kaže dr Đa Šo, glavni istraživač sa Univerziteta Kolumbija.
- Naši rezultati pokazali su da je dvočasovna izloženost koncentrovanom zagađivaču PM2.5 imala značajne fiziološke uticaje na rad srca, promenljivost otkucaja srca i leukocite u krvi. Pokazali smo da su ovi efekti gotovo obrnuti u period od četiri nedelje kada su korišćeni suplementi vitamina grupe B -napominju dr Andrea Bakareli i profesor Leon Hes sa Univerziteta Kolumbija.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem