DA BISTE SMRŠALI, ISTRANIRAJTE APETIT

25.01.2020 | AKTUELNO | Pregleda: 819 | Autor: | 0

Najbolji trik za trajno mršavljenje: jedite tek kada ste zaista gladni

Najbolji trik za trajno mršavljenje je da jedete tek kada ste zaista gladni, a najveća greška je što ste navikli da jedete u određeno vreme, bez obzira na intenzitet gladi.

Doktorka Helen Mekarti osmislila je način kako da istrenirate svoj apetit u cilju trajnog mršavljenja.
U pitanju je "skala" koja se kreće od -5 do +5, gde -5 označava ekstremnu glad, -3 veliku glad, 0 neutralno stanje (nismo gladni), dok se preostale dve vrednosti aktiviraju kada počnemo da jedemo; 3 označava sitost, a 5 previše pun želudac.
Dr Mekarti veruje da niko ne treba da jede sve dok ne dođe na -3, a treba da prestanete kada dođete do +3. To je jedna od osnova zdrave ishrane - umerenost. Ako pratimo ovo pravilo, neće dolaziti do prejedanja, što je preduslov za mršavljenje. Ovo doktorka naziva treniranjem apetita i na ovaj način je ona sama regulisala težinu.
- Biti pomalo gladan je dobro za vas, ne treba toga da se plašite - smatra doktorka Helen. Ako ne osećate glad sat vremena ili više pre narednog obroka, to znači da vaš želudac još uvek vari poslednji obrok i da nije imao vremena da se odmori, što nikako nije dobro. Tada ne bi ni trebalo da jedete.
Najčešći problem je u tome što svi uglavnom jedemo u određeno vreme na koje smo navikli, a ne onda kada smo zaista gladni. Ali, čak i kada bismo želeli da slepo slušamo telo i jedemo onda kada osećamo glad, teško da ćemo to moći. Zato najčešće jedemo ili kada smo još uvek siti ili kada pregladnimo, pa tada ne umemo da se zaustavimo.
Upravo zbog toga je ideja o tri obroka dnevno postala neodrživa.
- Zato je najvažnije pravilno izabrati šta ćemo jesti, u zavisnosti od doba dana i toga koji nam je sledeći obrok. Na primer, ako imate sat vremena do ručka, a već ste gladni, gricnite nešto što se lako vari, poput voća ili povrća, kako biste do ručka opet ogladneli. Ako ima puno vremena do ručka, izaberite užinu koja sadrži proteine, vlakna i zdrave masnoće, poput jaja i orašastih plodova - objašnjava dr Mekarti.
Doktorka kaže da često biramo slatku, slanu i masnu hranu, jer ona ima ukus koji volimo, bez obzira da li smo gladni. Zbog toga se često prejedamo.

Ako budete trenirali sebe da čekate sve dok malo ne ogladnite pre obroka, zdravu hranu ćete doživljavati kao ukusniju nego inače, jer su receptori za ukus najosetljiviji baš onda kada smo gladni.

Komentari (0)

Ostavite komentar

PRODAVNICA BR. 1

Maksima Gorkog

 • Maksima Gorkog 25
  (blizu Kalenić pijace), Beograd

  011/245-07-82
  radnim danima: 8h-20h,
  subotom: 9h-15h
  Pogledajte na mapi ovde
PRODAVNICA BR. 2

Brankova

 • Brankova 16, Beograd

  011/328-35-07
  radnim danima: 10h-18h
  subotom: 9h-15h
  Pogledajte na mapi ovde
PRODAVNICA BR. 3

 • Ilije Garašanina 5 A
  (Palilulska pijaca), Beograd
  064/643-30-55
  Radno vreme od 8h-15h
  Ponedeljak je neradan dan
  Pogledajte na mapi ovde.

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem