KAKO DA SMRŠATE, A DA SE NE ODREKNETE BELOG HLEBA I TESTENINE?

20.01.2020 | AKTUELNO | Pregleda: 710 | Autor: | 0

Jednostavna rešenja za uživanje u belom hlebu: brojanje kalorija, unos proteina i masti i kombinovanje pola-pola

Jednostavna rešenja za uživanje u belom hlebu: brojanje kalorija, unos proteina i masti i kombinovanje pola-pola.
Kada se govori o mršavljenju uvek se kaže da beli hleb treba zameniti, da je smeđi pirinač najbolji, i da ako baš hoćete testeninu, onda neka bude od integralne pšenice.
- Trend konzumiranja celih žitarica ima smisla. Na kraju krajeva, celovite žitarice prirodno sadrže tri posebna, hranljiva dela – omotač, klicu i endosperm - objašnjava dijetetičar Džonatan Valdez, vlasnik portala Genki Nutrition iz Njujorka i predstavnik za javnost Njujorške državne akademije za nutricionizam i dijetetiku.
Međutim, bele žitarice i beli ugljeni hidrati neverovatno su ukusni – što znači da je mnogima teško da ih se odreknu. Srećom, postoji rešenje.
- Važno je znati da vas nijedna namirnica sama za sebe neće sprečiti da ostvarite ciljeve vezane za mršavljenje, objašnjava dijetetičarka Alisa Ramzi, autorka knjige Petominutne vežbe za promišljen unos hrane.
- Ako stvarno uživate u belom hlebu i testenini, nemojte ih izbacivati - kaže ona. Samo vodite računa da prema njima imate zdrav pristup.
Evo pet saveta stručnjaka:
1. Obratite pažnju na kalorije
Iako brojanje kalorija može da izludi čoveka, uvek je važno imati otprilike ideju koliko kalorija unosite, objašnjava dijetetičar Boni Taub-Diks, autorka knjige Read It Before You Eat It.
Prosečno parče belog hleba sadrži oko 75 kalorija i 15 grama ugljenih hidrata. Najbolje balansirane dijete za mršavljenje preporučuju da se oko 40 odsto dnevne količine kalorija unosi preko ugljenih hidrata. Na primer, ako unosite 1800 kalorija dnevno, to znači oko 180 grama ugljenih hidrata.

2. Kombinujte ih sa proteinima i mastima
Beli hleb ne mora da bude posebno bogat kalorijama, ali organizam relativno brzo apsorbuje skrobne namirnice, što može da dovede do naglog skoka šećera i insulina u krvi. Rezultat toga je skadištenje masti i ciklus gladi, kaže Valdez.
- Ono što treba da uradite jeste da beli hleb ili testeninu kombinujete sa proteinima, mastima i vlaknima da biste usporili varenje ugljenih hidrata i oslobađanje šećera u krvotok - kaže Ramzi.
Kada pravite testeninu ili sendvič, birajte izvore proteina kao što su meso, piletina, jaja, tofu, grašak, pasulj, sočivo i leblebije. Ove poslednje dve namirnice su takođe bogate vlaknima.
Odlični izvori masti u kombinaciji sa testeninom i sendvičom su avokado, orašasto voće, sir, semenke i maslinovo ulje.

3. Probajte kombinaciju „pola-pola“
Probajte da pomešate belu testeninu sa testeninom od celih žitarica.
- Ako se pola porcije sastoji od testenine koju volite, a drugu polovinu čine hranljive namirnice, ne morate da pravite kompromis kad je u pitanju ukus da biste uneli hranljive materije i vlakna - kaže Taub-Diks. - Isto tako, možda ćete početi da volite testeninu od celih žitarica.
Kada kuvate, ili kuvajte dve vrste testenine odvojeno ili prvo skuvajte testeninu od celih žitarica, pošto ona zahteva više vremena za pripremu.

4. Odredite veličinu porcije
Ako vam se prethodni savet ne dopada (ili sve ili ništa!), onda je najbolje da pazite na veličinu porcije, predlaže Valdez.
Na primer, standardna porcija testenine je jednaka jednoj šolji (kad je skuvana) i obično ima oko 220 kalorija i 45 grama ugljenih hidrata. Verovatno niste znali, ali kod većine porcija je mnogo veća!

5. Smanjite veličinu
Kad poželite ovu klasičnu „hranu za utehu“, birajte manje oblike testenine, jer će onda porcija samo delovati da je veća, kaže Valdez. Dobićete više komada testenine ako jedete makarone ili tanke špagete umesto većih vrsta testenine kao što je rigatoni ili fetućini.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem