PREVIŠE PROBIOTIKA IZAZIVA BOLOVE U ŽELUCU

20.01.2020 | AKTUELNO | Pregleda: 463 | Autor: | 0

Nakupljanje bakterija u tankom crevu može dovesti do dezorijentisanosti, nadutosti i bolova

Preterana upotreba probiotika može da rezultira značajnim nakupljanjem bakterija u tankom crevu što može dovesti do dezorijentisanosti, nadutosti, bolova u želucu.
U nedavno objavljenoj studiji u kojoj je učestvovalo 30 pacijenata, njih 22 su prijavili probleme poput zbunjenosti i poteškoća povezanih sa koncentracijom, kao i nadimanje. Svi učesnici uzimali su probiotike.
"Istraživači su otkrili velike kolonije bakterija koje se razmnožavaju u tankom crevu pacijenata, ali i visok nivo D-mlečne kiseline proizvedene fermentacijom šećera bakterije laktobacilusa iz njihove hrane", rekao je direktor neurogastroenterologije na Medicinskom fakultetu u Džordžiji, Satiš Rao.
Poznato je da je D-mlečna kiselina privremeno toksična za ćelije mozga. Istraživači su otkrili da su neki pacijenti imali dva do tri puta veću količinu D-mlečne kiseline u krvi od normalne.
Neki su rekli da im je dezorijentacija i gubitak kognitivne sposobnosti, koja je trajala od pola sata do nekoliko sati nakon jela, bila toliko ozbiljna da su morali da napuste posao.
Prema izveštaju objavljenom u časopisu "Clinical and Translational Gastroenterology" ovo je prvi put da je uspostavljena veza između stanja mozga i prekomernog rasta bakterija u tankom crevu, izazvanog visokim nivoom D-mlečne kiseline u crevima i upotrebom probiotika.
Iako probiotici mogu biti korisni u nekim situacijama, poput pomaganja pacijentu da obnovi bakterije u crevima nakon uzimanja antibiotika, istražitelji su savetovali oprez zbog prekomerne i neselektivne upotrebe.
- Probiotike treba tretirati kao lek, a ne kao dodatak ishrani - kaže dr Rao.
Doktor napominje da bi takođe bilo dobro koristiti namirnice koje imaju dejstvo probiotika, kao što su: crna čokolada, jogurt, kiseli kupus i naročito kefir.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radno vreme
    radnim danima 10h-14h,
    subotom 10h-14h

LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem