PRVI USISIVAČ SMOGA IZ ROTERDAMA STIGAO DO KINE

16.01.2020 | AKTUELNO | Pregleda: 511 | Autor: | 0

Filteri očiste 30 hiljada kubika vazduha svakog sata, a postavljeni su prvi put 2015. godine

Minijaturna kula visoka sedam metara osvanula je 2015. u Roterdamu. Reč je zelenom konceptu i ekološki prihvatljivoj arhitekturi koja sve više zanima dizajnere i arhitekte koji nove ideje nastoje da ugrade u svoje projekte.
Poznati holandski dizajner Dan Rosegard, osmislio je usisivač koji skuplja smog iz okoline, što ga čini idealnim rešenjem za sve gradske sredine.
Prema zamisli dizajnera toranj obrađuje 30 hiljada kubika vazduha na sat pomoću filtera koji uklanjaju ultra fine čestice smoga, a gradu se vraća čist vazduh. Toranj ne koristi električnu energiju već vodu.
Smog se usisava preko vrha, a zatim se pročišćeni vazduh pušta kroz otvore na šest strana tornja. Patentirana tehnologija radi na principu sličnom pročišćivačima vazduha koji se koriste u bolnicama.
Glavni motiv Rosegarda za oblikovanje ovakvog uređaja bila je činjenica da zagađenje vazduha u gradovima često dosegne opasne nivoe.
- Šokirala me činjenica da je očekivano trajanje života u Holandiji devet meseci kraće nego što bi trebalo da bude i to zbog smoga - objasnio je Rosengard svoje motive. Ipak, njegova ideja tu ne prestaje - cilj mu je da koncept zaživi u svetu, naročito u gradovima gde je zbog zagađenja teško živeti. Ipak koncept nije postao planetarno popularan, realizovan je u nekoliko kineskih gradova a postavljanje se priprema i u Poljskoj.
Ipak, osim prečišćavanja vazduha, toranj obezbeđuje i dodatni prihod: od čestica smoga, koje se komprimiraju, moguće je napraviti neobičan nakit.
www.studioroosegaarde.net

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radno vreme
    radnim danima 10h-14h,
    subotom 8h-11h

LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem