PET SAVETA ZA BRŽE LEČENJE RANA

17.01.2020 | AKTUELNO | Pregleda: 760 | Autor: | 0

Nemojte ostavljati ranu nepokrivenu, koristite blaga sredstva za ispiranje, ne čačkajte plikove...


Nemojte ostavljati ranu nepokrivenu, koristite blaga sredstva za ispiranje, ne čačkajte plikove, zaboravite na puter i prepoznajte kada je vreme da odete kod lekara.
Pet saveta za brže lečenje rana koje morate da poštujete ako želite da rana brže zaraste i da izbegnete stvaranje ožiljaka.

Ne ostavljajte ranu da se suši na vazduhu
Ukoliko mislite da je dobra ideja da ostavite kožu da diše nakon nastanka posekotine ili ogrebotine, razmislite ponovo. Dermatolozi objašnjavaju da kožu na ovaj način izlažete raznim infekcijama. Zaštita rana flasterom, zavojem ili čak i gipsom u težim slučajevima princip je koji će podržati prirodan proces ozdravljenja.

Ne koristite jake antiseptike za ispiranje rana
Ustaljeno je u medicinskoj praksi da se sugeriše korišćenje sredstava za dezinfekciju i antiseptika poput hidrogen peroksida, alkohola ili joda za čišćenje otvorenih rana. Međutim, većina ovih materija prikladnija je za dezinfekciju površina i previše je jaka za upotrebu na ljudskom tkivu, osim u slučaju nužde.

Ne dirajte žuljeve i/ili plikove
Iako je često "primamljivo" dirati ili istisnuti žuljeve i plikove, ostaviti ih netaknutim i omogućite im da ozdrave.. Otvaranje plikova otvara vrata da bakterije uđu u vašu ranu.

Ne koristite maslac za lečenje opekotina
Čest mit o nezi rana je da su maslac ili neki drugi mlečni proizvodi korisni za opekotine. Međutim, to je samo mit...

Svrab kao važan pokazatelj
Svrab može ukazivati da je proces ozdravljenja na putu, ali pazite! Prema Elastoplast Australia, trebalo bi ž da se posavetujete s lekarom kada rana pocrveni ili vas počne da svrbi. To bi mogli biti znakovi infekcije koju bi trebalo što pre lečiti. Potražite i lekarsku pomoć ako ne možete sami da pravilno očistite ranu.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem