KAKO DA IZBEGNETE PRAZNIČNO PREJEDANJE, NADUTOST I STOMAČNE PROBLEME

30.12.2019 | AKTUELNO | Pregleda: 369 | Autor: | 0

Smanjite količinu hrane, izbegavajte namirnice koje nadimaju, jedite polako i ne mnogo masno

Period slava uveliko traje, a praznični dani s bogatom trpezom jake hrane su pred nama, zato je važno da u ovom periodu izbegnete stomačne tegobe.

Pečenje, sarma, prebranac, podvarak, gibanica, roštilj, ruska salata, gomila kolača i torti, sa sve gaziranim sokovima i alkoholom. Taj meni je višestruko bogatiji od dnevnih potreba za kalorijama i nutrijentima, što svakako opterećuje želudac.
Upravo u ovom periodu najveći broj ljudi žali se na stomačne probleme kao što su nadutost, gasovi, bol i grčevi u stomaku. Ovi simptomi umeju da budu veoma neprijatni, možete da imate osećaj da ste “naduveni kao balon” i da vam je stomak “tvrd kao kamen”.
Hrana koja se konzumira u vreme slavskih i prazničnih trpeza izuzetno je kalorična i jaka, pa je zato i teška za varenje. Inače naš sistem za varenje nije navikao da se svakodnevno susreće sa slavskim "menijem" pa otuda i brojni stomačni problemi.
Osećaj nadutosti stvaraju određene namirnice, a to su najčešće: beli hleb, testenina, grašak, pasulj, brokoli, karfiol, mleko i mlečni proizvodi.

Gazirana pića koja popijete da biste se osećali lakše nakon prejedanja, mogu takođe da izazovu ove simptome, ali i mnogima omiljeno alkoholno piće - pivo.
A upravo pomenute, za stomak "problematične namirnice", obavezan su deo svečane trpeze.
Kako biste izbegli praznično prejedanje, jako je važno da pijete dosta vode i izbegnete da na ručak ili večeru odete gladni. Najveće neprijatnosti za stomak dešavaju se mnogima upravo kada previše ogladne, a onda odjednom unesu veliku količinu jake i masne hrane.
Ključ za prevenciju stomačnih tegoba je: smanjite količinu hrane, izbegavajte namirnice koje nadimaju, jedite polako i ne mnogo masno.
Od pomoći mogu da budu i određeni pankreasni enzimi u granuloma, kao i preparati koji pomažu eliminaciju gasova iz creva.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radnim danima: 8h-20h,
  subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radnim danima: 8h-20h
  subotom: 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  ponedeljak-petak: 9h-20h
  subotom i nedeljom: 9h-20h
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem