DENDROTERAPIJA: LEKOVITE MOĆI HRASTA, GLOGA, ORAHA...

26.12.2019 | AKTUELNO | Pregleda: 783 | Autor: | 0

Veruje se da drveće može da pomogne čoveku i obnovi mu enegriju

Veruje se da drveće može da pomogne čoveku i obnovi mu enegriju. Dendroterapija ili lečenje drvećem deo je narodne medicine prenošene vekovima sa kolena na koleno.

Pravila komuniciranja s drvetom koje daje energiju su vrlo jednostavna: stanite licem prema drvetu na rastojanju od 40 do 60 centimetara, zatvorite oči i opustite se. Posle opuštanja radite vežbe disanja, koje će pomoći u raspoređivanju dobijene energije po čitavom telu.

Hrast
Zbog svoje izdržljivosti i dugovečnosti hrast je za Slovene riznica mudrosti.
Veruje se da zapaljeni listovi hrasta čiste prostor poput tamjana. Takođe, veruje se da ako osoba uhvati hrastov list dok pada neće biti bolesna te zime. Žir se nosi kući kao zaštita od bolesti.
Hrast se koristi i kao antistresna terapija.

Čaj od hrasta za žensko zdravlje
Koru hrasta sitno isecite (mora biti zdrava), zatim kuvajte sat vremena. Na litar vode stavite 2 supene kašike usitnjene hrastove kore. Ovaj čaj može se piti, a može se koristiti u kupkama.

Glog
Glog je veoma poštovano drvo kod svih evropskih naroda. Grančice gloga stavljanesu na prozore i vrata radi zaštite, a od njegovog drveta pravljene su amajlije. Verovalo se da glogov štap tera vampire, a da glogov kolac može da ih ubije.

Čaj od gloga spušta pritisak
Napravite mešavinu od cveta, lišća i ploda gloga. Ovaj čaj jača srčani mišić, deluje smirujuće, pa blago spušta krvni pritisak. U narodnoj medicini koristi se kao sredstvo protiv starenja, pravi eliksir mladosti.

Orah
Drvo oraha se povezuje sa korenima tj.precima i na velike praznike poput Božića orasi se daju se kao ponuda precima. Na venčanjima se orasi takođe bacaju za pretke. U našem narodu od davnina je posebno cenjen nameštaj i amajlije od oraha jer se znalo da je orah drvo koje štiti od zlih demona i loših ljudi.

Odvar od orahovog lista protiv ekcema
U 2 dcl vode stavite dve kašike suvog iseckanog lišća da proključa. Zatim taj odvar sipajte u dve litre vode i s tim nakon kupanja polijte celo telo.
Ovaj odvar koristi se protiv ekcema, preteranog znojenja, zagađenih rana i za lečenje akni.
Orah u kombinaciji s medom od davnina je poznat kao afrodizijak.

Vrba
Ako želite da se oslobodite negativne energije, na scenu stupa drveće koje oduzima energiju. Najjače u tom pogledu su sve vrste topola i vrba. Slabiji, ali vrlo korisni su i kesten i jela. Kad ste tužni, napeti ili rastrojeni, pribijte se uz takvo drvo leđima (duž kičmenog stuba) i dlanovima, kao kad ste igrali žmurke i krili se iza drveća. Ovo je naročito preporučljivo ako vas more ljubavni jadi, ako ste ostavljeni ili vam je srce slomljeno.

Breza
Breza je najpopularnija jer ima čitav niz lekovitih i isceljujućih svojstava. Breza ubrzava zarastanje rana, reguliše rad jetre i žučne kese. Breza uz to poboljšava koncentraciju, jača pažnju i osnažuje organizam.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem