MANJI RIZIK OD RAKA DOJKE IMAJU ŽENE KOJE SMRŠAJU NAKON 50. GODINE

23.12.2019 | AKTUELNO | Pregleda: 523 | Autor: | 0

Trajan gubitak samo dva kilograma kod žena nakon pedesete godine života, smanjuje rizik od razvoja raka dojke

Trajan gubitak samo dva kilograma kod žena nakon pedesete godine života smanjuje rizik od razvoja raka dojke. Naučnici su proučili podatke koji se odnose na 180.000 žena i uočili manji rizik od razvoja raka dojke kod žena koje su izgubile određen broj kilograma i uspele da održe smanjenu telesnu težinu. Težina ispitanica studije merena je tri puta u pre deset, pet i ponovno posle četiri godine.

- Već duže vreme znamo da višak telesne težine tiče na povećan rizik od razvoja karcinoma dojke. Ova je studija pokazala da je trajan gubitak kilograma povezan s manjim rizikom od razvoja karcinoma dojke kod žena starijih od 50 godina koje ne uzimaju hormonsku terapiju.

Kod grupe ispitanica koje je trajno izgubile između dva i po i četiri kilograma zabeležen je 13 posto manji rizik, a u grupi koja je izgubila između 4,5 i 9 kilograma rizik od kancera dojke bio je manji za 16 posto. Čak i među onima koje su izgubile oko 9 kilograma ili više i ’vratile’ ih, rizik je i dalje bio manji u poređenju s onima čija je težina ostala ista.
- Iako novo istraživanje otkriva povezanost između gubitka kilograma i smanjenog rizika od razvoja karcinoma dojke, ne upućuje na uzrok i posledicu, upozorava dr Stefani Bernik, šefica hirurgije dojke u njujorškom Maunt Sinaj Vestu.

- Osobe koje s namerom gube kilograme, većinom se bave i nekim drugim stvarima. Najčešće više vežbaju i pravilnije se hrane. Reč je o promenama u načinu života koje smanjuju rizik od razvoja raka dojke - kazala je Bernik. - Ipak, zna se da masne ćelije utiču na pojavu upalnih procesa, a pretpostavlja se da upravo oni doprinose razvoju okruženja koje omogućava ćelijama raka da se razvijaju i razmnožavaju.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem