DRVEĆE SVETLI U MRAKU (A NIJE U ČERNOBILJU)

22.12.2019 | AKTUELNO | Pregleda: 551 | Autor: | 0

Bioluminiscentne biljke jednog dana bi mogle da osvetljavaju ulice

Tim na čelu sa holandskim dizajnerom Danom Rosegardeom, koji se već iskazao konceptualnim projektima poput pametnog, interaktivnog autoputa i parkova koji skupljaju čestice smoga, svoj interes usmerio je prema bioluminiscentnim bakterijama i algama.

Istraživači predviđaju da bi se spajanjem ovih bića sa biljkama stvorila stabla koja bi osvetljavala ulice.
Koncept biljki koje svetle u mraku nije novost. Tim sa Univerziteta Kembridž već je modifikovao genetski materijal iz svitaca i bakterije Vibrio fischeri i podstakao proizvodnju lako prenosivih enzima, koji mogu biti umetnuti u genome koje su nazvali bio-cigle (BioBricks).
Pre oko pet godina započeta je i kampanja traženja sredstava za finansiranje projekta kojim bi se biljke koristile za prirodnu rasvetu, bez električne energije.
- Kad se meduza nalazi duboko pod vodom, stvara svoju vlastitu svetlost. Tu nema baterija, solarnih panela niti računa za struju. Ona to radi potpuno autonomno. Šta iz toga možemo da naučimo? - ističe Rosegarde.
To pitanje dovelo ga je do Aleksandra Kričevskog sa državnog univerziteta Njujork. On je osnivač tehnološke kompanije Bioglow, čiji je cilj komercijalizacija samostalno svetlećih ili „autoluminiscentnih” biljaka, na osnvu istraživanja njegovog tima koje je 2010. objavljeno u časopisu PLoS ONE.
- Bilo bi zaista fascinantno imati ovakve energetski neutralne, a istovremeno neverovatno lepe pejzaže - kaže Rosegarde.
Trenutno njegov tim radi na projektu „svetleća priroda”, koja isključuje genetsku modifikaciju. Nadaju se da će korištenjem bioluminiscentnih gljiva uspeti da prekriju drveće „biološkom bojom”, kako bi ono svetlelo noću.
Foto: Youtube printscreen

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem