SRCE STRADA ZBOG PREVIŠE SEDENJA TOKOM PRAZNIKA

01.01.2020 | AKTUELNO | Pregleda: 545 | Autor: | 0

Zdrave osobe koje iznenada smanje aktivnosti, najčešće tokom praznika, ostavlja posledice po zdravlje

Previše sedenja za vreme praznika štetno je za zdravlje. Iz Univerziteta Liverpul stiže upozorenje: zdrave osobe koje iznenada smanjenje aktivnosti, najčešće tokom praznika, ostavlja posledice po zdravlje.

Samo dve nedelje sedenja tokom praznika može ostaviti trajne štete na zdravlju, pokazuje novo istraživanje koje prenosi britanski Telegraf. Britanska studija pokazala je da zdrave osobe koje dnevno naprave oko 10.000 koraka nakon samo 14 dana izležavanja osete dramatičan pad snage i glavnih pokazatelja dobrog zdravlja.

Stručnjaci upozoravaju da usporavanje aktivnosti može biti posebno pogubno za starije osobe i može izazvati fiziološke posledice koje se ne mogu poništiti.
Istraživanje je obuhvatilo 47 odraslih osoba od kojih je polovina bila starija od 60 godina, a ostali su bili u 20-im i 30-im godinama. Svima je bilo rečeno da aktivnosti svedu na najviše 1500 koraka dnevno tokom dve nedelje. Na kraju istraživanja nivo masnog tkiva u mišićima porastao je 20 posto kod mlađih, a 28 posto kod ljudi u starijoj grupi.

Snaga u nogama pala je pet posto u mlađoj grupi, a više od osam posto među penzionerima. Uočen je i pad kardiorespiratornog kapaciteta, uz pad od više od pet posto među mlađima i gotovo 10 posto među starijim ispitanicima.

A mitohondrijska funkcija - proizvodnja energije na ćelijskom nivou, snažno je pala nakon dve nedelje izležavanja uz pad od oko četiri posto među mlađima i 19 posto među starijim od 60 godina.
Naučnica Žilijet Norman kaže da je opseg uočenih promena u tako kratkom vremenu iznenađujući i upozorila je da bi svaka osoba trebalo da se odupre tendenciji vođenja sedilačkog života.

- U ovo doba godine mnogi od nas opustiće se, ješće i piti više, a manje vežbati. Nemojte odlagati šetnje, ova studija stvarno pokazuje važnost svakodnevnog izlaska - pola sata dnevno dovoljno je – upozorila je Norman.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radnim danima: 8h-20h,
  subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radnim danima: 8h-20h
  subotom: 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  ponedeljak-petak: 10h-20h
  subotom i nedeljom: 10h-20h
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem