PALMINO ULJE: ZA I PROTIV

02.12.2019 | AKTUELNO | Pregleda: 647 | Autor: | 0

Palmino ulje poboljšava teksturu i ukus namirnica, sprečava topljenje i produžava rok trajanja hrane

Palmino ulje poboljšava teksturu i ukus namirnica, sprečava topljenje i produžava rok trajanja hrane. Ipak, palimo ulje nalazi se i drugim vrstama proizvoda.

Pogledajte sastojke na pakovanju šampona, paste za zube ili maslaca od kikirikija - najverovatnije je da ćete naći palmino ulje (koje se možda krije pod različitim nazivima).
Palmino ulje vrsta je jestivog biljnog ulja izdvojenog iz plodova palmi koje obično uspevaju u toplim, tropskim prašumama.
Može se prepoznati pod imenom palmino ulje ali i pod jednim od oko 200 drugih alternativnih imena, uključujući palmat, palmolein i natrijum lauril sulfat.
Najčešće se nalazi u hrani i kozmetičkim proizvodima.
Palmino ulje se često nalazi u namirnicama kao što su instant rezanci, margarin, sladoled i maslac od kikirikija, kao i u kozmetičkim proizvodima kao što su šamponi i ruževi.
Koristi se za poboljšanje teksture i ukusa, sprečava topljenje i produžava rok trajanja.

Nema boju ni miris, što znači da neće promeniti ukus i izgled proizvoda u koje se dodaje.
Jedna kašika (14 grama) palminog ulja sadrži 114 kalorija i 14 grama masti (7 grama zasićenih masti, 5 grama nezasićenih masti i 1,5 grama polinezasićenih masti). Takođe, sadrži 11 procenata preporučenog dnevnog unosa vitamina E.
Vitamin E koji se nalazi u palminom ulju sastavljen je od tokotrienola i ima snažne antioksidativne koristi za zdravlje mozga.
Iako palmino ulje ne sadrži trans masti, sadrži puno zasićenih masti, što znači da može podići nivo nezdravog holesterola i triglicerida, što povećava verovatnoću za nastanak srčanih bolesti. Uopšte, palmino ulje je zdravije od nekih masti za kuvanje, ali nije zdravo poput maslinovog, kokosovog i lanenog ulja.

Štetnost nastaje kada se palmino ulje hidrogenizuje, što se radi u prehrambenoj industriji, kako bi se produžio rok trajanja namirnica.
Problem kod hidrogenizovanog biljnog ulja je što se tim procesom uništavaju sve dobrobiti, a ulje može postati štetno.
Hidrogenacija ulja može dovesti do stvaranja transmasti, koje dovode do višestrukog povećanja koncentracije “lošeg” holesterola u krvi, ističe lekar Seleste Rob-Nikolson za medicinski portal Harvard helt.
Takve transmasti se nalaze u mnogim prerađenim proizvodima koje sadrže hidrogenizirano palmino ulje.


Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem