KAKO KOFEIN UTIČE NA KRVNI PRITISAK

02.12.2019 | AKTUELNO | Pregleda: 703 | Autor: | 0

Kofein unosimo kroz različite napitke i namirnice, najčešće kroz kafu ili čaj

Kofein je prirodno prisutan u mnogim vrstama orašastog i bobičastog voća, kao i u lišću nekih biljaka, a najčešće ga unosimo kroz omiljene napitke, čaj ili kafu.

Upravo zbog visokog sadržaja kofeina, kafa je već niz godina predmet naučnih istraživanja. Dok neka istraživanja pokazuju da kafa ne prouzrokuje povećan krvni pritisak, niti rizik od srčanog ili moždanog udara, druga govore suprotno.
Stimulansi, po svojoj definiciji, povećavaju aktivnost centralnog nervnog sistema i zbog toga poboljšavaju našu budnost, koncentraciju i pozornost. Takva povećana aktivnost nervnog sistema može izazvati suženje krvnih sudova, što izaziva rast krvnog pritiska i menja količinu krvi, koja prolazi kroz srce.
Istraživanja pokazuju, da kofein zaista deluje kao blag stimulans i može da izazove suženje krvnih sudova, što rezultuje povećanim krvnim pritiskom.

Međutim, kofein je vrlo blag stimulans. Konzumiranje 1-2 šolice kafe neznatno povećava krvni pritisak. Osim toga, takvo delovanje kafe nije trajno i prolazi nakon nekoliko sati. To je zbog toga što se kofein, za razliku od cigareta ili alkohola, ne zadržava u telu.
Mnogi ljudi, koji redovno piju kafu, razviju toleranciju na nju i ne doživljavaju promenu pritiska, čak i nakon nekoliko šoljica kafe.
Smatra se, da je za većinu sasvim bezopasno popiti 4 -5 šolica kafe dnevno, što je ekvivalentno 400 mg kofeina. Trudnice ne bi smele da uzmu više od 300 mg kofeina dnevno.
Kafa i cigarete - kombinacija je koja se ne preporučuje !!!
Znamo da je nekima od vas kafa jednostavno nerazdvojna od cigarete i obrnuto.
Iako je kafa sama po sebi vrlo blag stimulans, u kombinaciji sa cigaretama ona može podići krvni pritisak za više od 10 mm Hg u roku od par sati.

Konzumiranje kafe u kombinaciji sa pušenjem i stresom može znatno uticati na krvni pritisak i sa vremenom prouzrokovati ozbiljne zdravstvene probleme.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem