SOBNE BILJKE NE PROČIŠĆAVAJU VAZDUH

27.11.2019 | AKTUELNO | Pregleda: 657 | Autor: | 0

U prostoriji morate da imate između 100 do 1000 biljaka da biste postigli isti efekat pročišćavanje vazuduha kao što ga postiže ventilacija tokom jednog sata


U prostoriji morate da imate između 100 do 1000 biljaka da biste postigli isti efetak čišćenja vazuduha kao što ga postiže ventilacija tokom jednog sata, zaključak je kojim se pobija ranije istraživanje NASA-e iz 1989.
Naučnici su pobili ranija istraživanja i dokazali da sobne biljke ne pročišćavaju vazduh u zatvorenom prostoru istom brzinom i kvalitetom kako se to postiže ventilacijom i provetravanjem.

Kad je 1989. NASA sprovela istraživanje o čistom vazduhu, kako bi se utvrdilo da li neke sobne biljke mogu da pročišćavaju vazduh u zatvorenom prostoru, pokazalo se da su biljke mogu da apsorbuju toksine iz vazduha. Novija istraživanja pokazuju da je ta sposobnost u velikoj meri precenjena.
U časopisu Science of Exposure Science and Environmental Epidemiology, istraživači su objavili da prirodna ventilacija u zatvorenom prostoru razređuje koncentracije potencijalno štetnih zagađivača vazduha mnogo brže nego što to može da "uradi" biljka.
- Najbolji način da osigurate zdrav vazduh u stanu jeste da pokušate da smanjete emisiju štetnih gasova u zatvorenom prostoru, dobro održavate i redovno koristite ventilaciju, posebno dok kuvate, i koristite filtere za pročišćavanje određenih čvrstih materija koje se u obliku sitnih čestica mogu naći u vazduhu, kaže autor studije Mičel Varing sa Univerziteta Dreksel.
- U maloj kancelariji morali biste da imate između 100 do 1000 biljaka da biste postigli isti uticaj čišćenja vazuduha kao što ga postiže ventilacija tokom jednog sata, kaže Varing.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem