ZAŠTO JE DOBRA LIMUNOVA KORA

24.11.2019 | AKTUELNO | Pregleda: 1717 | Autor: | 0

Kora od limuna dobra je za kosti, kožu, srce, održava nivo holesterola, prevencija je kancera...

Kora od limuna dobra je za kosti, kožu, srce, održava nivo holesterola, prevencija je kancera...

Nema nas mnogo koji znamo koliko je limunova kora dobra za zdravlje i kakva je njena hranljiva vrednost. Dakle, pre nego što bacite limunovu koru, pošto ste iscedili sok ili ga stavili u salatu, dva puta razmislite jer je kora limuna veoma korisna.
Dobra svojstva limunove kore
Pogledajmo za šta je sve limunova kora dobra:

1. Popravlja zdravlje kostiju
Kora limuna popravlja zdravlje kostiju. Sadrži velike količine kalcijuma i vitamina C koji pomažu održavanju i popravljanju zdravlja kostiju. Kora limuna sprečava pojavu bolesti kostiju, kao što su reumatoidni artritis i zapaljenski reumatizam.

2. Leči oksidantni stres
Kora limuna je korisna za smanjenje oksidantnog stresa. Ona sadrži velike količine citrusnih bioflavonoida, koji su moćan izvor za smanjenje oksidantnog stresa tela.

3. Bori se sa problemima sa kožom
Limunova kora je dobra da spreči probleme kao što su bore, akne, pigmentacija i tamne mrlje. Slobodni radikali igraju veliku ulogu u ovom procesu. Bogata je i antioksidantima, koji pomažu detoksikaciju kože u velikoj meri.

4. Uništava toksine
U našem telu postoje toksični elementi koji ne samo da nas čine slabim, već i povećavaju zavisnost od alkoholnih pića i štetnih namirnica. Kora limuna, zbog citrusnih bioflavonoida, pomaže pri uništavanju ovih toksičnih elementa u telu.

5. Bori se protiv karcinoma
Malo je poznato da se kora limuna koristi kod prevencije i lečenja karcinoma. Sadrži salvestrol Q 40 i limonelu, koje pomažu da se izborimo sa ćelijama raka šu telu.

6. Sprečava srčana oboljenja
Kalijum, koga ima u kori limuna, pomaže održavanju „dobrog” krvnog pritiska. Osim toga, limunova kora pomaže da se ne pojave bolesti srca, infarkt i dijabetes.

7. Smanjuje holesterol
Korisna je i za smanjenje nivoa holesterola, što utiče na očuvanje zdravlja srca. Za to je zaslužan polifenol flavonoid koji se nalazi u kori limuna.

8. Održava zdravlje i higijenu usta
Kora limuna je odlična za zdravlje i higijenu usta. Nedostatak vitamina C dovodi do problema sa zubima, kao što su krvarenje desni, skorbut i gingivitis. Kora limuna je bogata limunskom kiselinom, koja je dobra kod nedostatka vitamina C i korisna pri lečenju ovih problema sa zubima i desnima.

9. Pospešuje mršavljenje
Limunova kora pospešuje gubitak težine uz pomoć pektina koji sadrži.

10. Ostala korisna dejstva
Korisna je za zdravlje - čišćenje jetre, jačanje kapilara, lečenje infekcije uha, poboljšanje cirkulacije krvi, smanjenje mišićnih kontrakcija, sprečavanje moždanog udara, itd.

Kako se koristi limunova kora?
Predlažemo vam najbolji način kako da koristite limunovu koru: držite je u zamrzivaču dok se ne zaledi, zatim je izrendajte i mrvice možete da dodate u salatu, čaj ili da ih pospete šećerom i tako jedete. Ovo je najbolji način da uživate u ukusu i korisnim dejstvima limunove kore.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radnim danima: 8h-20h,
  subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radnim danima: 8h-20h
  subotom: 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  ponedeljak-petak: 9h-20h
  subotom i nedeljom: 9h-20h
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem