LIPA I MATIČNJAK PRIJAJU NERVIMA

03.11.2019 | AKTUELNO | Pregleda: 402 | Autor: | 0

Elena Vladimirovna Korsun, doktor medicinskih nauka i vanredni profesor na Katedri za biljnu medicinu ruskog državnog univerziteta objašnjava kako da koristite lipu, matičnjak, nanu i žalfiju

Elena Vladimirovna Korsun, doktor medicinskih nauka i vanredni profesor na Katedri za biljnu medicinu ruskog državnog univerziteta objašnjava kako da koristite lipu, matičnjak, nanu i žalfiju.

- Cvetovi lipe imaju protivupalno i detoksikacijsko dejstvo, obnavljaju sluznicu ne samo disajnih puteva, već i gastrointestinalnog trakta, bubrega i bešike. Cvetovi i listovi lipe koriste se za upalu zglobova. Istovremeno, cvetovi lipe imaju svojstvo da malo razređuju krv, pa se preporučuju i kao siguran lek za trombozu, ističe dr Korsun.

I što je najvažnije, ne samo cvet, veći listovi lipe imaju divno svojstvo - spasavaju mozak, srce, jetru i bubrege. Zbog toga se lipa često preporučuje zdravim ljudima, za obnovu nervnog sistema i srca.
Čaj od cveta lipe preporučuje se čak i maloj deci - doprinosi sazrevanju nervnog sistema. Preporučuje se čaj od lipe svaki dan, ali posebno uveče, kao sedativ. Obično se preporučuje kafena kašičica, maksimalno kašika lipe na 250 ml vode.
Danas se smatra da lipa reguliše hormone i kod ženske i muške neplodnosti.

- Svima, pa čak i deci od sedam, osam godina, uveče treba davati čajeve od nane, matičnjaka, žalfije i lipe. Ovi čajevi podržavaju imunitet, eliminišu spazam sitnih krvnih sudova, prirodnim putem čiste sluzokožu. Osim toga, cvet lipe spasava od hipoksije mozga (nedostatka kiseonika) i blago umiruje.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h,
  subotom 9h-15h

LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h
  subotom 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  radno vreme
  10h-22h radnim danima
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net