MAŠINE ZA PRANJE VEŠA JEDAN SU OD UZROKA ŠIRENJA SUPER BAKTERIJA

29.10.2019 | AKTUELNO | Pregleda: 771 | Autor: | 0

Utvrđeno je da pranje ne ubija bakterije otporne na antibiotike


Utvrđeno je da pranje ne ubija bakterije otporne na antibiotike.
U Nemačkoj je još 2012. godine zabeležen slučaj iz dečje bolnice u kojem je najmanje četrnaestoro dece s neonatalnog i pedijatrijskog odeljenja bilo zaraženo super bakterijom Klebsiella oxytoca, za koju naučnici veruju da je proširena upravo preko mašine za pranje veša.
Deca se nisu razbolela od ove bakterije, ali u nekim slučajevima ona može da izazove upalu pluća, infekciju urinarnog trakta ili infekciju rana, a posebno su ugrožene osobe sa oslabljenim imunitetom.
Lekari u bolnici nisu u početku shvatili kako su deca zaražena, pa je pokrenuta istraga. Verovalo se da je bakterijuna decu prenelo medicinsko osoblje bolnice ili majke dece, ali je istraga dovela do drugog uzročnika: obične mašine za pranje veša koja se koristila u toj bolnici.

Bolnice inače koriste posebne mašine koje peru rublje na visokim temperaturama i uz dodatak sredstva za dezinfekciju.

- To je vrlo neuobičajen slučaj da je bolnica koristila klasičnu mašinu, naglasila je Rikarda Šmitansen, naučnici s Instituta za higijenu i javno zdravlje pri Univerzitetskoj bolnici Bon, koja je radila na studiji.

Bakterija je otkrivena u posudi za deterdžent i gumi na vratima. Nakon zamene mašine, sprečeno je daljnje širenje bakterije.

Autori studije upozoravaju i korisnike običnih mašina za pranje veša da veš peru na višim temperaturama.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem