ŠTA NE SMETE DA JEDETE KADA STE PREHLAĐENI

18.10.2019 | AKTUELNO | Pregleda: 594 | Autor: | 0

Kafa, alkohol, grickalice, slatkiši, gazirana pića i ljuta hrana garancija su da ćete prehladu podneti težeKafa, alkohol, grickalice, slatkiši, gazirana pića i ljuta hrana garancija su da ćete prehladu podneti teže nego inače.
Ako ste prehlađeni, nekih namirnica bi bilo bolje da se odreknete jer, koliko god da su vam omiljene, pogoršavaju bolest i odlažu ozdravljenje.

Kafa
Ako osećate simptome bilo kakve bolesti, a pogotovo stomačnog virusa, svakako pokušajte da preskočite jutarnju kafu. Kofein je diuretik, tako da postoji šansa da nakon kafe ostanete dehidrirani. Ova situacija nikako neće pomoći jer upravo hidratacija pomaže imunološkom sistemu u obrani protiv virusa i infekcija. Kafa nije poželjna i ako se borite sa povraćanjem ili dijarejom, pogotovo zbog činjenice da kofein stimuliše mišiće u probavnom traktu zbog čega možete osetiti još intenzivnije simptome.

Slatkiši
Konzumacija prerađenog šećera može privremeno onemogućiti sposobnost belih krvnih zrnaca da se bore protiv bakterija. Imunološki sistem je slabiji i do nekoliko sati nakon konzumacije slatkiša, što znači da će biti manje delotvoran u borbi protiv bakterija. Takođe, šećer može izvući vodu iz vašeg probavnog trakta, što može dovesti do dijareje.

Gazirana pića
Kao i kafa, gazirani sokovi koji sadrže kofein mogu dovesti do dehidratacije. Dodatan problem je i činjenica da su gazirani sokovi prepuni šećera, koji umanjuje sposobnost imunološkog sistema i nepovoljno deluje na probavni sistem. Dijetni gazirani sokovi takođe nisu preporučljivi, budući da su puni veštačkih zaslađivača koji mogu dovesti do nadutosti i grčeva. Drugim rečima, gazirani sokovi samo će pogoršati simptome koje već postoje.

Grickalice
Ako imate problem sa bolovima u grlu, svakako preskočite čips i slične grickalice. Gruba tekstura grickalica poput čipsa, pa čak i tosta može biti vrlo neprijatna za već bolno grlo. Što više iritirate grlo, više će vremena trebati da ozdravite.

Alkohol
Preskočite alkoholna pića ako imate bilo koju vrstu bolesti, naročito stomačni virus. Alkohol je, baš poput kafe, diuretik koji može pogoršati dehidrataciju. U tom slučaju alkohol bi mogao i da ubrza probavu što može pogoršati simptome stomačnog virusa.

Ljuta hrana
Ako vas muči kijavica, klonite se ljute i začinjene hrane. Čili papričice i ljuti sos svoju ljutinu dobijaju iz kapsaicina, sastojka koji može da nadraži disajne puteve i dovede do curenja nosa. Ovo će samo pogoršati simptome, ali ako vas muči zapušen nos onda će vam ljute papričice na neko vreme doneti olakšanje.


Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radnim danima: 8h-20h,
  subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radnim danima: 8h-20h
  subotom: 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  ponedeljak-petak: 9h-20h
  subotom i nedeljom: 9h-20h
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem