ZNATE LI ŠTA PREDSTAVLJAJU BELE TAČKICE NA NOKTIMA?

26.09.2019 | AKTUELNO | Pregleda: 1193 | Autor: | 0

Leukonihija - bele fleke na noktima javile su se svakome barem jednom

Ako ste se ikada pitali što predstavljaju bele tačkice na noktima, evo odgovora. Naime, većina belih tačkica ili fleka uzrokovane su mehurićima vazduha ispod noktiju.
Bele fleke koje se zovu leukonychia i mogu da se pojave u nekoliko uzoraka. Obično se javljaju zbog manje povrede na bazi nokta.
Mogu da budu i nasledne, ali u nekim situacijama mogu da ukazuju na medicinske probleme.
Tako vas vaši nokti mogu alarmirati da je vreme da posetite lekara. Bele fleke na noktima mogu da ukažu i na bradavice i gljivice (onihomikoza) ili na psorijazu i ekceme koji mogu da utiču i na nokte. Bele fleke na noktima mogu da budu jedan od nekoliko znakova bolesti sarkoidoze koja zahvata kožu, pluća i druge organe. Kada je nokat mekan i ima bele flekice, to je stanje poznato kao "Plamerov nokat", što može da upućuje na hipertireozu.
Što se crta nalazi niže na noktu, to je bolest skorije nastala.
Pojava horizontalne bele crte preko cele površine nokta može da ukazuje na srčani zastoj, Hodgkinovu bolest, malariju, pa čak i gubu.
Ukoliko primetite dve bele vodoravne uske pruge na jednom ili više nokta, to je znak hipoalbuminemije, sniženog nivoa belančevine albumina u krvi. Taj poremećaj i te crte mogu da izazovu nekoliko akutnih i hroničnih zdravstvenih stanja, a to su, među ostalim, bolest bubrega, ciroza jetre, srčani zastoj i nepravilna prehrana. No, ne brinite, u većini slučajeva te su crte upalna reakcija na infekciju ili povredu.
Nemojte da ignorišete promene na noktima, jer su one povezane sa zdravljem, pa često proveravajte stanje nokatnih ploča.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem