MALIGNI TUMOR LEVOG BUBREGA POBEDILA ISHRANOM

09.09.2019 | AKTUELNO | Pregleda: 521 | Autor: | 0

Tatjana Popović, prvi sertifikovan zdravstveni trener (Health Coach) u Srbiji, otkriva kako je ishranom pobedila tešku bolest
Tatjana Popović, prvi sertifikovan zdravstveni trener (Health Coach) u Srbiji, otkriva kako je ishranom pobedila tešku bolest, zbog čega je isključila mlečne proizvode iz ishrane i savetuje kako da se hranite da biste unapredili zdravlje.

Kada je pre četrnaest godina otkrila da ima zdravstveni problem, i to maligni tumor levog bubrega, imala je samo osamnaest godina. Iako je bila veoma mlada, Tatjana Popović čvrsto je rešila da promeni svoj životni stil. Danas je uspešna mlada žena sa veoma posećenom stranicom na Instagramu, na kojoj nesebično deli savete o zdravoj ishrani.
- Upoznala sam jednog dečaka, koji je u trenutku kada sam ja obolela, imao sedam godina, i preživeo je maligni tumor mozga. On mi je ispričao koliko je makrobiotika njemu pomogla. Zainteresovala sam se i sa njegovim mentorom otpočela saradnju - priča naša sagovornica.
Tatjana je tada odustala od hemoterapije koja je trebalo da traje šest meseci.
- Samo nekoliko dana nakon hemoterapije zdravlje mi je bilo potpuno ugroženo, tako da sam je na svoju odgovornost napustila. Posle prve terapije dve nedelje nisam jela. Tada sam mojima rekla: ‘Ako odem samo na još jednu hemoterapiju, znam da se iz bolnice neću vratiti.’ Kao punoletna osoba, odgovorna za sebe, donela sam odluku. Odlučila sam da moj put bude zdrava hrana - priča ova hrabra, mlada žena i nastavlja:
- Taj put uopšte nije bio lak. Imala sam veoma težak period, kuvala sam od jutra do mraka. Dok je moja generacija izlazila i družila se, ja sam provodila dane u kuhinji. Od tada, od osamnaeste godine, morala sam da poštujem određen režim, učila sam se samodisciplini. No, to mi je pomoglo da se brže duhovno razvijam.

Smatrate li da je u tanjiru važnije brojati boje nego kalorije?
- Kada kažem da treba da se fokusiramo na brojanje boja, mislim na tzv. clean eating koji se zasniva na konzumiranju hrane koja je 100% prirodna. Svaki moj tanjir pun je različitih boja i vodim računa koliko sam vrednih nutrijenata unela. Ako stalno brojimo kalorije, a uopšte ne vodimo računa o nutrijentima, na pogrešnom smo putu.
Ali, nije dovoljno da nam tanjir bude pun šareniša, lepih boja, važno je i poreklo namirnica. Pesticidi i herbicidi su izuzetno opasni.

Da li sada jedete sve vrste namirnica?
- Jedem raznovrsno, jedino što ne konzumiram i čemu se ne bih vratila su mlečni proizvodi. Nema više govora o domaćem, čistom mleku. To su uglavnom industrijski prerađeni proizvodi koji su puni šećera, aditiva, hormona i antibiotika.
Odrastajući, verovala sam da je ishrana mlečnim proizvodima najbolji način da unesem dovoljno kalcijuma. Ali, prem brojnim istraživanjima, ovaj mineral u mnogo većoj meri sadrže određene biljne vrste. Na prvom mestu je, svakako, zeleno lisnato povrće, zatim mahunarke i žitarice celog zrna.
Takođe, ispostavilo se da mlečni proizvodi, kao i druga hrana koja izaziva alergije, stimulišu upalne procese na koži i kao rezultat javljaju se akne. Takođe sam primetila da se moja probava poboljšala. Ukoliko i vi imate ovaj problem, ili vam je dijagnostikovana kandidijaza, u potpunosti isključite mlečne proizvode iz ishrane.
Osim toga, mleko i drugi mlečni proizvodi sadrže hormon rasta i antibiotike.

Koju ishranu savetujete i kao preventivu i kao lek kod tegoba sa žučnom kesom?
- Važno je da se hrana žvaće temeljno - dvadeset, trideset puta po zalogaju. Kada temeljnije žvaćemo, sporije jedemo, a mozak dobija signal da smo siti i manje su šanse da se prejedemo. Bitno je da se ne jede previše masna i teška hrana. Izbegavati prženu i pohovanu hranu, suhomesnate i mlečne proizvode. Isključivanje šećera je važno.

Koji napitak treba da pijemo ako žudimo za nezdravom hranom?
- Jedna od biljaka koja nam može pomoći da smanjimo želju za hranom je maka. Osim što smanjuje želju za hranom, utiče i na ravnotežu hormona. Ja konzumiram jednu kašičicu dnevno u smutijima. Najbolje je da kad osetite najjaču želju za hranom, oko tri-četiri sata popodne, kašičicu make umutite u decilitru vode i popijete. Ako nekome smeta njen specifičan ukus, možete je dodati u smuti.
Foto: privatna arhiva

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h,
  subotom 9h-15h

LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h
  subotom 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  radno vreme
  10h-22h radnim danima
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem