KAKO DA SA VOĆA I POVRĆA ISPERETE PESTICIDE

16.08.2019 | AKTUELNO | Pregleda: 778 | Autor: | 0

Soda bikarbona, efikasno i jefitno rešenje kojim možete da uklonite hemikalije sa namirnica


Stručnjaci odavno savetuju da voće i povrće dobro operemo pre konzumacije ili pripreme, kao i da ga oljuštimo, ako je to moguće. Jedan sastojak koji svi imamo u kući i koji efikasno uklanja pesticide je soda bikarbona!

Naučnici dugo upozoravaju da voće apsorbuje pesticide i da ih je s površine moguće isprati sodom bikarbonom, ali niko do sada nije izmerio koliko su duboko prodrli u voće i u kojoj meri ih soda bikarbona može ukloniti.

- Ispitali koliko su duboko u voće prodrli pesticidi, i u kojoj ih je meri moguće isprati, objasnila je Lili He, naučnica na Univerzitetu Masačusets i jedna od glavnih autora studije. Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu “Journal of Agricultural and Food Chemistry”.

Dr He je sa kolegama koristila organske jabuke i dve hemikalije koje se često upotrebljavaju u tretiranju voća u SAD. Jedna od hemikalija bila je tiabendazol koja služi za uništavanje gljivica, a druga je bila fosmet koja uništava štetne bube.
Naučnici su "zalili" plodove najvišom dopuštenom količinom pesticida u skladu sa pravilima. Potom su pokušali da ih isperu običnom vodom, sodom bikarbonom i rastvorom razređenog izbeljivača.

Nakon petnaest minuta ispiranja sodom bikarbonom gotovo sve hemikalije uklonjene su s površine voća.

- Kora jabuke puna je nutrijenata, ali u njoj je i puno pesticida. Kada jedete jabuku možete da odlučite da li ćete oljuštiti koru ili ne. Ali isto to ne možete primeniti kod voća poput grožđa ili kod povrća poput spanaća, kazala je He.

Postoji mogućnost i da se po voću (i povrću) iz flaše s raspršivačem isprska sirće, i zatim voće (ili povrće) opere u vodi.

Jedna od metoda je i potapanje voća u vodi, sa dodatkom morske soli i soka od limuna u trajanju od 10 minuta.Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radnim danima 9h-14h,
  subotom do daljeg prodavnica ne radi

LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radnim danima 10h-15h
  subotom do daljeg prodavnica ne radi
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  ne radi
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem