KOJE MASLINOVO ULJE JE NAJKVALITETNIJE?

15.08.2019 | AKTUELNO | Pregleda: 906 | Autor: | 0

U zavisnosti od vrste, potrebno je između pet i deset kilograma maslina da bi se napravio litar ulja. Naučite da izaberete najbolje


Potrebno je između pet i deset kilograma maslina da bi se napravio litar ulja. Naučite da izaberete najbolje.

Maslinovo ulje se sastoji od 70% mononezasićene masne kiseline koja je izuzetno zdrava. U Grčkoj se od oko 90% prinosa maslina pravi maslinovo ulje. Posebno na Kritu, gde se proizvodi oko 40% celokupnih količina maslinovog ulja u Grčkoj.
U zavisnosti od vrste, potrebno je između pet i deset kilograma maslina da bi se napravio litar ulja.
Grci su najveći potrošači maslinovog ulja, potroše oko dvadeset litara ulja po glavi stanovnika godišnje.
Ukus i boja ulja zavise uglavnom od vremena žetve i zrelosti masline.

Boja zavisi od vremena branja maslina
Ranije ubrane masline daju snažno voćno, uglavnom zelenkasto ulje.
Ulje iz potpuno zrele masline je mekše, slađe i i zlatno-žute boje.
Svako ulje se pravi ceđenjem celog ploda - maslinovog mesa, kože i koštice.
Što pre se masline obrade posle berbe (ako je moguće, u prvih osam do deset sati), to je bolji kvalitet ulja.
Temperatura tokom ceđenja određuje kvalitet. U slučaju veoma traženog hladno ceđenog ulja, najviša temperatura je 27°C. Na ovaj način se zadržavaju vredni sastojci, kao i aroma i miris.

Klasifikacija maslinovog ulja (EU)
Kako bi se što bolje informisali o kvalitetu ulja koje kupujemo, važno je da razumemo da postoje različiti načini proizvodnje maslinovog ulja. Važan kriterijum je kiselost maslinovog ulja: što je ona niža, ulje je kvalitetnije.
Ekstra devičansko maslinovo ulje - Hladno ceđeno/ proizvedeno mehanički /od prvog ceđenja/ sadržaj kiseline maksimalno 0,8% /miris, ukus i pod prstima bez greške, jake voćne arome.
Devičansko maslinovo ulje - Hladno ceđeno/ proizvedeno mehanički/ sadržaj kiseline maksimalno 2%/ miris i ukus bez greške/ minimalna greška pri dodiru.
Rafinisano maslinovo ulje - Toplo ceđeno/ hemijski tretirano / bez tipičnih mirisa i aroma maslinovog ulja/ neutralno/ rok trajanja je dug/ može se zagrevati na visokoj temperaturi.
Maslinovo ulje - Mešavina rafinisanog i devičanskog maslinovog ulja/ sadržaj kiseline maksimum 1%/ razmera jednog u odnosu na drugo ulje nije propisana/ uglavnom je 2% devičansko maslinovo ulje.
Ulje od komine masline - Maslinovo ulje napravljeno od ostataka posle proizvodnje ekstra devičanskog ulja. Koštice, opna i meso masline se zagrevaju, a preostalo ulje se izvlači pomoću heksana, rastvarača. Ovom ulju se dodaje devičansko maslinovo ulje/ sadržaj kiseline maksimalno 1,5 %.
Maslinovo ulje treba da se skladišti na hladnom, tamnom mestu, na sobnoj temperaturi. Na temperaturi nižoj od 7°C ulje postaje mutno, ali to ne ugrožava kvalitet. Kada se ulje zagreje, mutna boja se gubi.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radno vreme
    radnim danima 10h-14h,
    subotom 8h-11h

LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem