KONZUMIRANJE KAFE ILI ČAJA NEPOSREDNO PRE SPAVANJA NE UTIČE NA KVALITET SNA

13.08.2019 | AKTUELNO | Pregleda: 485 | Autor: | 0

Ako ste popili kafu četiri sata pre odlaska u krevet spavaćete dobro


Ako ste popili kafu četiri sata pre odlaska u krevet spavaćete dobro. Ali ako pijete alkohol i pušite, spremite se za besanu noć.

Rezultati novog istraživanja obaraju do sada važeće teorije da kafa popijena uveče izaziva nesanicu.
Američki istraživači s Univerziteta Florida Atlantik i Medicinskog fakulteta Harvard pratili su 785 osoba tokom 5.164 dana i noći. Beležili su koliko kofeina, alkohola i nikotina unose, prenosi Indipendent.
U dnevnik spavanja unošeni su podaci o količini unetog nikotina, kofeina i alkohola i uticaju na trajanje spavanja, kvalitet sna i vreme potrebno da se osoba probudi. Oko 40 posto ispitanih konzumiralo je kafu tokom najmanje jedne noći, a eksperimente je u proseku trajao šest noći za svaku osobu. Analizom je utvrđeno da nikotin i alkohol remete san i da cigareta popušena u kasnim satima skraćuje spavanje za 42 minuta, ali da kofein nema efekat.

Lekar Kristina Spadola s Univerziteta Florida Atlantik objasnila je da ova studija predstavlja jedno od najvećih istraživanja o večernjem konzumiranju alkohola, kofeina i nikotina uz objektivno merenje efekata na san.

"Nismo uočili vezu između unošenja kofeina u periodu do četiri sata pre odlaska u krevet i bilo kakvih parametara sna", istakla je Spadola.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radnim danima: 8h-20h,
  subotom: 9h-15h
MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radnim danima: 9h-18h
  subotom: 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  svim danima: 10h-22h
  Od 25.7 do 8.8. štand neće raditi zbog godišnjeg odmora
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem