SPREČITE TROVANJE HRANOM, SLEDITE PRAVILA: OPERI, ODVOJI, OBRADI I OHLADI

21.07.2019 | AKTUELNO | Pregleda: 303 | Autor: | 0

Letnje vrućine pogoduju razvoju bakterija na namirnicama. Sprečite trovanje primenom sledećih pravilaLetnje vrućine pogoduju razvoju bakterija na namirnicama. Sprečite trovanje primenom pravila: operi, odvoji, obradi, ohladi


Operi
Često perite ruke i površine!
Operite ruke toplom vodom i sapunom najmanje 20 sekundi pre i nakon rukovanja hranom, nakon korišćenja toaleta, menjanja pelena, igranja sa kućnim ljubimcima... Operite daske za seckanje, posuđe, pribor i pultove toplom vodom nakon pripreme svake pojedine namirnice. Razmislite o upotrebi papirnatih ubrusa za čišćenje kuhinjskih površina. Ako koristite platnene krpe, ne smete koristiti samo jednu, nego za svaku namirnicu i svaki korak u pripremi hrane koristite drugu.
Sveže voće i povrće isperite tekućom vodom iz slavine, uključujući i ono s korom koje se ne jedu. Kod konzervirane hrane, ne zaboravite da očistite poklopce pre otvaranja.

Odvoji
Odvojite sirovo meso od drugih namirnica!
Odvojite sirovo meso, piletinu, plodove mora i jaja od drugih namirnica u posudi sa namirnicama ili kesama s namirnicama i frižideru. Koristite jednu dasku za sečenje svežih proizvoda i posebnu za sirovo meso, piletinu i morske plodove. Nikada ne stavljajte kuvanu hranu na tanjir u kome ste prethodno držali sirovo meso, piletinu, plodove mora ili jaja.

Obradi
Kuvajte na odgovarajućoj temperaturi!
Boja i tekstura su nepouzdani pokazatelji sigurnosti. Sve namirnice moraju biti pripremljene na sigurnu minimalnu unutrašnju temperaturu kako bi se uništile štetne bakterije. Kuvajte jaja dok žumance i belance ne postanu čvrsti. Koristite samo recepte u kojima se jaja kuvaju ili temeljno zagrevaju. Donesite umake, supe i druge namirnice dok se meso, piletina i morski plodovi još nalaze na zagrejanom roštilju.

Ohladi
Hranu odmah stavite u frižider!
Upotrebite termometar kako biste bili sigurni da je temperatura stalno 4-8°C ili niža. Nikada ne odmrzavajte hranu na sobnoj temperaturi. Postoje dva sigurna načina za odmrzavanje: u frižideru ili odmah kuvanjem ili prženjem. Hranu uvek marinirajte u frižideru. Velike količine ostataka podelite u plitke posude za brže hlađenje u frižideru ili zamrzivaču.Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem