ZAŠTO JE POTREBNO DA, PRE PRVOG OBLAČENJA, NOVU ODEĆU OPERETE

16.07.2019 | AKTUELNO | Pregleda: 748 | Autor: | 0

Na tek kupljenoj odeći mogu se pronaći gljivice, bakterije, prašina, ćelije kože i niz drugih mikroorganizama koji mogu da izazovu osipe, infekcije i alergije


Nakon kupovine novog komada garderobe, prvo što treba da uradite je da ga operete!
Iako je odeća tek kupljena to ne znači da je čista. Pitanje je koliko dugo je stajala u skladištu i u kojim uslovima.
Brojna istraživanja pokazala su da se na tek kupljenoj odeći nalaze razne hemikalije koje mogu da izazovu osipe.
Filip Tierno, vođa katedre za mikrobiologiju i imunologiju na Univerzitetu u Njujorku, smatra da je pranje odeće pre prvog nošenja neophodno zbog sledeća dva razloga:
Mikroorganizmi
Prilikom testiranja doktor Tierno je pronašao na tkanini ćelije kože i fekalije, gljivice i respiratorne izlučevine. Sve ovo pronađeno je na robi uzetoj iz velikog trgovinskog lanca, ali i iz butika s visokom modom, piše Stet njuz.
Zato, bez obzira iz kakve prodavnice je odeća došla na njoj će se nalaziti bar deo ovih materija. Najviše gljivica i ćelija kože doktor Tierno pronašao je na donjem rublju.

Hemikalije
Veštačke boje se ne nalaze samo u hrani, već se koriste i za odeću. Ako se odeća ne pere pre korišćenja te hemikalije mogu da izazovu infekcije i iritaciju kože. Jedna od najčešće korišćenih boja je azo-anilin, koja može da izazove kožne infekcije i alergije. Ako osoba ima osetljivu kožu, ova boja može da izazove crveni i suv osip koji može biti jako neprijatan.

Na odeći se koristi i formaldehid, hemikalija koja se sprečava gužvanje, a poznato je da je kancerogena i da može da izazove razne bolesti.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radnim danima: 8h-20h,
  subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radnim danima: 8h-20h
  subotom: 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  ponedeljak-petak: 10h-20h
  subotom i nedeljom: 10h-20h
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem