EUKALIPTUS, LAVANDA I KOPRIVA – PRVE LINIJE ODBRANE OD KOMARACA

10.07.2019 | AKTUELNO | Pregleda: 494 | Autor: | 0

Ako vas opeče meduza, prva pomoć su hladne obloge i sok od limuna, krpelje oterajte orahovim lišćem

Od komaraca štite lavanda, eukaliptus i kopriva, krpelje oterajte orahovim lišćem. A ako vas je opekla meduza morskom vodom duže vreme ispirajte mesto koje peče. Savetuje se i stavljanje sirćeta, soka od limuna ili paradajza. Na mesto opekotine se stavlja gel za opekotine. Zaštitite opečeno mesto od sunca i prvi dan stavljajte hladne obloge.

Većina insekata koji žive u našem podneblju nemaju otrov koji bi neposredno pri ubodu ugrozio život čoveka. Najčešći su ubodi pčele, ose, stršljena i komarca, a na mestu uboda se javlja samo otok, bol, a kasnije svrab. Međutim, ako u kratkom vremenu dođe do uboda većeg broja insekata mogu se pojaviti znaci trovanja sa oštećenjem nervnog sistema. U teškim slučajevima može doći i do smrti. Kod svih insekata posledice zavise od mesta ujeda. Ujedi u predelu usta otežavaju disanje, a mogu izazvati i gušenje zbog pojave otoka. Prva pomoć se sastoji u stavljanju hladnih obloga na mesto ujeda.

Krpelji su gotovo neizostavno prateći gosti sezone izleta, dužeg boravka u prirodi. Ako vas je ujeo, koncem zavežite čvor oko krpelja (na vratu) i uvrćite konac postepeno stežući omču. Kada ga konac uvrne u koži, krpelj brzo ispada, a da ne osteju otkinuti delovi tela (glavu). Crvenilo na koži ostaje još dan – dva, nakon čega nestaje.

Pouzdano ćete se odbraniti od muva i komaraca ako na prozor stavite tanjir sa sirćetom ili pored kreveta ostavite vatu natopljenu eukaliptusovim ili uljem od karanfilića. Ovim uljem možete namazati i otkrivene delove tela. U prostoriji možete držati bukete lovorovih grančica, orahovo lišće, paprat, koprivu ili cveta lavande.


Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radnim danima: 8h-20h,
  subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radnim danima: 8h-20h
  subotom: 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  ponedeljak-petak: 9h-20h
  subotom i nedeljom: 9h-20h
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem