KAKO DA LAKŠE PREŽIVITE TOPLOTNI TALAS

03.07.2019 | AKTUELNO | Pregleda: 271 | Autor: | 0

Hladite telo a ne prostor, isključite skrivene grejalice, zamračite stan, zatvorite prozore...


Sledite pet saveta kako da lakše preživite toplotni talas: Hladite telo a ne prostor, isključite se skrivene grejalice, zamračite stan, zatvorite prozore, proverite šta imate u frižideru i pametno birajte posteljinu.

1. FOKUSIRAJTE SE NA TEMPERATURU VAŠEG TELA
Prvo pravilo je da hladite telo, a ne prostor. Pijte vodu, tuširajte se mlakom vodom, na područja sa snažnim pulsom (vrat, podlaktice) stavljate mokre tkanine, pametno birajte odeću, neka bude od prirodnih i prozračnih materijala, a pored kreveta stavite posudu s hladnom vodom i ako vas usred noći probudi vrućina u nju umočite noge.

Rashlađivanju tela pomaže i mokra kosa, pa navlažite celu kosu ili jedan deo kako biste se brzo rashladili. Možete i da zamrznete maramicu stavite je na vrat ili podlaktice. Kada se zagreje, isperite je i vratite u zamrzivač.

2. ISKLJUČITE SVE IZVORE TOPLOTE
Pokušajte da što manje koristite rernu i okrenite se hladnim salatama i jelima koje možete pripremiti bez uključivanja rerne.
Nemojte bespotrebno držati upaljena svetla. Kada ne koristite kompjuter, isključite ga. Isto važi i za televizor jer svi ti uređaji dodatno će zagrejati vaš životni prostor.

3. OTVARANJE/ZATVARANJE PROZORA
Tokom dana, za vreme najvećih vrućina zamračite stan. Spustite roletne i navucite zavese jer velik deo neželjene toplote u stan dolazi upravo kroz prozore.
Uveče prozore otvorite.

4. PAMETNO BIRAJTE POSTELJINU
Leti je najpametniji izbor pamučna posteljina koja će vam pomoći da lakše dišete i na najvećim temperaturama. Nećete pogrešiti ni ako se odlučite za svilu ili saten.

5. NAPUNITE FRIŽIDER OSVEŽAVAJUĆI POSLASTICAMA I LAGANIJOM HRANOM
Napunite frižider voćem, napravite osvežavajuće ledene lizalice, jedite puno povrća... Izbegavajte tešku hranu i birajte namirnice koje će vašem telu osigurati dovoljno vode i energije.


Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h,
  subotom 9h-15h

LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h
  subotom 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  radno vreme
  10h-22h radnim danima
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net