SAMO ZA DAME: 5 NAJVAŽNIJIH VITAMINA I MINERALA

03.07.2019 | AKTUELNO | Pregleda: 882 | Autor: | 0

Vitamini E, D i B, gvožđe i cink čuvaju zdravlje lepšeg pola


Važno za dame: vitamini E, D i B, gvožđe i cink čuvaju zdravlje lepšeg pola

Vitamini i minerali su neophodni da bi organizam normalno funkcionisao, ali ovih pet predstavljaju najvažnije za očuvanje zdravlja, vitalnosti i lepote kod žena

1. Vitamin mladosti - vitamin E
Ovaj snažan antioksidans ima izrazito pozitivan efekat na zdravlje i izgled kože. Antioksidantnim delovanjem štiti kožu i ceo organizam od stresa, čime sprečava prevremeno starenje i razvoj bolesti. Za žene je važan i zato što deluje na menstrualne tegobe, kao i na snižavanje holesterola, zaštitu srca, jačanje imuniteta i zdravlje reproduktivnog sistema.

2. Vitamin sunca - vitamin D
Najveće količine ovog, za život neophodnog vitamina, dobijamo sintezom u našoj koži pod uticajem sunčevih zraka. U prošlosti, dok je čovek većinu vremena boravio na otvorenom, naše telo ga je dobijalo u izobilju. Međutim, danas u vreme kada većinu godine provedemo u zatvorenom prostoru, vitamin D postaje jedan od najređih vitamina među ljudima.
Vitamin D pospešuje apsorpciju kalcijuma i time direktno deluje na povećanje gustine kostiju i prevenciju osteoporoze, pogotovo izražene među ženama. Ujedno je važan i za jačanje imuniteta, očuvanje mišića i protiv upala.

3. Vitamini energije - vitamini B kompleksa
Vitamine B kompleksa čini osam vitamina koji učestvuju u preko tri stotine enzimskih reakcija u našem telu. Većina B vitamina utiče na povećanje energije i dobro raspoloženje, kao i dobar san i zdrav apetit, a neki su i posebno važni, pogotovo tokom trudnoće, poput vitamina B9 (folna kiselina).
Žene vole vitamine B kompleksa jer i direktno utiču na rast i čvrstinu kose i noktiju i na zdravlje i lepotu kože (pogotovo biotin, poznat i kao vitamin kože).

4. Mineral snage - gvožđe
Jedan od najvažnijih minerala u našem organizmu, posebno je važan u reproduktivnoj fazi života žene, ali i nakon nje. Njegova ključna uloga jeste izgradnja crvenih krvnih zrnaca koji snabdevaju vitalne organe i tkiva kiseonikom, a prvi pokazatelj nedostatak energije.
Zato manjak gvožđa koji kod žena najčešće nastaje zbog neodgovarajuće ishrane, bezmesne (vegetarijanske) ishrane ili obilnih menstrualnih krvarenja. Često dovodi do anemije pa se obavezno preporučuje nadoknada gvožđa putem dodataka ishrani.

5. Mineral lepe kože - cink
Cink je veoma važan mineral u ženskom organizmu jer deluje na rast kose i izgled kože i noktiju. Mnogi problemi kože, poput akni, dermatitisa i slično, kao i krhki nokti sa belim mrljama, posledica su manjka cinka u organizmu.
Ali, osim što deluje na lepotu, cink je veoma važan i za imunitet, pravilan rad reproduktivnih organa, a pomaže i kod (pred)menstrulanih tegoba.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radnim danima: 8h-20h,
  subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radnim danima: 8h-20h
  subotom: 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  ponedeljak-petak: 9h-20h
  subotom i nedeljom: 9h-20h
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem