ZARAZE IZ POPLAVNIH VODA

24.06.2019 | AKTUELNO | Pregleda: 321 | Autor: | 0

Bolesti koje nam prete ako dođemo u dodir sa mešavinom kišnice i fekalija u poplavljenim ulicama i kućama


Poplavni talas praćen je novim izlivanjem fekalnih voda, iz kojih vrebaju barska bolest, groznica Zapadnog Nila i žutica.

Nakon obilnih kiša koje su zahvatile Beograd i veći deo Srbije i izazvale poplave, možemo da vidimo potopljene ulice, automobile, autobuse, ali i ljude koji hodaju bosi ili čak plivaju kroz mutnu vodu.
Iako naizgled nema razloga za brigu jer su temperature visoke, voda kojom su mnogi gazili zapravo je mešavina feklanih i površinskih voda koja može dovesti i do pojave zaraznih bolesti.

Barska bolest
Osobama koje su provele mnogo vremena u zagađenoj vodi preti leptospiroza ili takozvana barska bolest. Simptomi leptospiroze su visoka temperatura, bolovi u slabinskom delu kičme, žutica i krvarenje očnih kapaka. Vreme inkubacije može biti od 10 do 15 dana, a najvažnije je da povreda na koži ne dođe u kontakt sa prljavom vodom.

Groznica Zapadnog Nila
Simptomi groznice Zapadnog Nila mogu se pojaviti od tri do 14 dana nakon uboda zaraženog komarca. Prvi simptomi su groznica, glavobolja, mučnina, povraćanje, otok limfnih žlezda, pojava ospe na koži grudi, leža ili stomaka. Jedan od 150 obolelih ima tešku kliničku sliku sa znacima upale mozga ili kičmene moždane. Tada pored groznice i glavobolje, prvi simptomi su ukočenost vrata, dezorijentacija, koma, tremor, mišićna slabost i paraliza.

Žutica
Virus hepatitisa A je enterovirus koji se prenosi fekalno-oralnim putem (na primer putem kontaminirane hrane), a izaziva akutnu vrstu zapaljenja jetre, dok hroničan oblik bolesti ne postoji. Imuni sistem obolele osobe stvara antitela protiv hepatitisa A koja će zaštiti organizam. Simptomi žutice su žutilo kože i beonjača, bleda boja stolice, tamna boja urina. Uz to može se javiti visoka temperatura, osećaj hladnoće, bol u stomaku, neobjašnjiv gubitak telesne težine i svrab.
Ako vas je "uhvatio" pljusak i primorani ste da hodate poplavljenim ulicama, nikako se ne dirajte rukama po licu i čim uđete u kuću pravac na tuširanje!


Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radnim danima: 8h-20h,
  subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radnim danima: 8h-20h
  subotom: 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  ponedeljak-petak: 10h-20h
  subotom i nedeljom: 10h-20h
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem