BRANJE MALINA VIŠE NIKAD NEĆE BITI ISTO

14.06.2019 | AKTUELNO | Pregleda: 528 | Autor: | 0

Napravljen robot koji može da nabere 25.000 plodova dnevno


Ovaj robot specijalista je za branje malina i u tom poslu dvaput je uspešniji od ljudi jer za dan nabere 25.000 malina, dok je ljudski maksimum 15.000 plodova.
Osmislio ga je profesor robotike na Univerzitetu Plimut Martin Stelen, a projekat je razvila kompanija Fildvork robotiks. Robot koristi tehnike mašinskog učenja da bi identifikovao zrele maline i za to koristi svoje kamere i senzore.
Kada pronađe "dobru" malinu za hvatanje, njegove hvataljke, koje podsećaju na štipaljke za roštilj, hvataju plod i beru ga, a potom ga stave u korpu.
Tehnologija za razvoj je koštala skoro 900.000 dolara i koštaće još više jer konstruktori imaju u planu da razviju nove sposobnosti ovog uspešnog radnika.
Prema Andreju Džonsonu, portparolu Frontier IP - kompanije koja je specijalizovana za komercijalizaciju univerzitetske intelektualne svojine, koja podržava Fildvork, ovaj robot bi mogao da bere po jednu malinu na svakih deset sekundi i tako 20 sati dnevno.
Kada bi se robotu dodalo još "ruku" - na primer četiri - učinak bi mu bio još bolji.
Komercijalna proizvodnja trebalo bi da počne 2020. godine. Za sada nije poznato koliko će koštati.
Pošto se ovako dobro pokazao u branju malina, u toku je proširenje njegovih mogućnosti i na branje paradajza i karfiola.
Foto: printscreen

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radno vreme
    radnim danima 10h-14h,
    subotom 8h-11h

LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem