NAPRAVITE SAMI ŠVEDEN BITER

13.06.2019 | AKTUELNO | Pregleda: 1146 | Autor: | 0

Čisti krv, podstiče bolju prokrvljenost i cirkulaciju, otklanja umor, prija upaljenim zglobovima, blagotvorno deluje na jetru i bubrege...


Šveden biter ili švedska grenčica mešavina je biljaka koja čisti krv, podstiče bolju prokrvljenost i cirkulaciju, otklanja umor, prija upaljenim zglobovima, blagotvorno deluje na jetru i bubrege...
Poznata austrijska travarka Marija Treben nazvala ju je najmoćnijim eliksirom zdravlja.
Delovanje bitera je izvanredno: čisti krv, podstiče bolju prokrvljenost i cirkulaciju, otklanja umor, pospanost i malaksalost, prija upaljenim zglobovima i sanira uganuća, blagotvorno deluje na jetru i bubrege, pospešuje brže izlučivanje viška tečnosti, ublažava menstrualne tegobe, obara visoku temperaturu kod groznice, ubrzava zarastanje rana i sanira ožiljke, jača organizam, ublažava zubobolju i glavobolje.

Kako napraviti šveden biter – recept
Sastojci velikog švedenbitera su: muskatni oraščić, aloja, rabarbara, đumbir, tamjan, kurkuma, lincura, anđelika, jasenak, glina, šitake, vilino sito, šafran, sena, prirodni kamfor, srčenjak, hajdučka trava, majčina dušica, vranilovka, potentila, kantarion, odoljen, vino i terijak.
Šveden biter ili švedska grančica spoj je tinkture lekovitog bilja i terijaka, antičkog leka u vidu smole. U savremeno doba terijak je uklonjen iz eliksira, a i kada ga ima, to je biljna verzija drevnog leka (samleveno bilje u prahu). Originalni terijak je smola, koji ako je dobro napravljen, ima dragocena svojstva. Terijaka u savremenoj verziji bitera uglavnom nema.
Švedska grančica danas sadrži uglavnom: aloju, smirnu, šafran, senu, kamfor, rabarbaru, kurkumu, manu, kravljak, venecijan i angeliku.

Običan mali šveden biter ne preporučuje se za dugu upotrebu, jer iscrpljuje organizam. Ima jaka diuretska svojstva i tera na čišćenje creva, što dugotrajnom upotrebom izaziva posledice. Zato se nakon dve nedelje korišćenja mora napraviti pauza.

Recept možete pripremiti i sami, (ako pronađete sastojke):
10g aloje, 5g smirne, 0,2g šafrana, 10g lista sene, 10g kamfora (sme se upotrebljavati samo u prirodnom obliku), 10g korena rabarbare, 10g kurkume, 10g mane (vrsta lišaja), 10g terijak venecijana (mešavina ulja, smole i lekovitog bilja), 10g korena angelike.
Lekovite biljke staviti u bocu od dva litra sa širokim grlićem i preliti litrom i po kvalitetne domaće rakije jačine 38-40 procenata. Ostaviti 14 dana na suncu ili blizu izvora toplote i svakodnevno protresati (to se obavezno čini i pre upotrebe). Tečnost procediti u malu bocu, dok preostala količina rakije može ostati zajedno s biljkama neograničeno vreme.

Šveden biter tinktura se čuva u dobro zatvorenim bočicama na hladnom i tamnom mestu. Tako se može držati godinama – što je starija, to je lekovitija.

Kako se upotrebljava spolja i iznutra?
Preventivno se šveden biter pije ujutro i uveče po jedna kašičica razblaženih kapi. U slučaju drugih tegoba treba konzumirati tri male kašike dnevno, takođe razblažene. Ako je reč o zloćudnoj bolesti, svakog dana unose se dve-tri kašike. Po jedna se pije razblažena u 1/8 l biljnog čaja pola sata pre i 30 minuta posle obroka.

Obloga od švedske grančice
U zavisnosti od dimenzija obolele regije, manji ili veći komad vate ili gaze ovlaži se šveden biterom i stavi kao obloga. Pre toga u kožu se dobro utrlja nevenova ili svinjska mast. Nakon mazanja stavlja se veća plastična folija (izostavlja se u slučaju alergija), ona će sačuvati rublje od zamašćivanja. Tek tada sve se poveže maramom ili obmota zavojem. Švedska grančica kao obloga drži se dva do četiri sata, može se ostaviti i preko noći. Ne smeju je koristiti oboleli koji ispoljavaju znake preosetljivosti u vidu crvenila kože, osipa i svraba.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h,
  subotom 9h-15h

LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h
  subotom 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  radno vreme
  10h-22h radnim danima
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net