MAJČINA DUŠICA POMAŽE MI PROTIV NADIMANJA

12.06.2019 | AKTUELNO | Pregleda: 295 | Autor: | 0

U porodici Marije i Milana Popovića, novinara i voditelja RTS-a, izbegavaju se proizvodi iz pekare, grickalice i šećer


U porodici Marije i Milana Popovića, novinara i voditelja RTS-a, izbegavaju se proizvodi iz pekare, grickalice i šećer, ali priznaju da ponekad ne mogu da odole. Uglavnom se jede domaća hrana, ali ako ne stignu da je skuvaju, pre će uzeti salatu i parče mesa nego pljeskavice na kiosku.
- Moj omiljen sastojak je beli luk i ja bih ga dodala u svako jelo, ali ne mogu uvek. Obožavam susam, i u slanim i slatkim jelima. Divan je kada ga dodate u salate i peciva. Po mom ukusu je kada se prepečen susam samelje. Čak je i mleko od susama ukusno. Može da ga napravi svaka domaćica: Susam se potopi nekoliko sati, stavi se u blender sa vodom u kojoj je stajao i izmiksa se. Procedi se kroz gazu i eto biljnog mleka - kaže Marija Popović, koja uređuje i vodi veoma gledanu RTS ordinaciju.

Da li postoje male tajne zdravih obroka?
- Postoje, ali ne postoji jedna univerzalna tajna ili savet. Recimo, ako neko voli da jede zapržena kuvana jela, ne mora zapršku da pravi od belog brašna, može da je napravi od spelte. Tako će jelo biti zdravije. Obična so može se zameniti morskom ili kalijumovom soli ili nekom zdravijom, obično ulje može se zameniti uljem od koštica grožđa, itd.

Koji je najdragoceniji a najjednostavniji savet koji ste dobili, kojim ste sebi olakšali ne samo dan, već i život?
- Dragoceno je kada shvatite koliko je voda u stvari moćna. Kada je pijete od jutra do kraja dana, čak i kada ste umorni, osećaćete se bolje. To je najbolje piće za detoksikaciju.

Koji začini Vam se najviše dopadaju? Koje kuhinje?
- Nemam omiljen začin, ali koristim razne: volim kurkumu, kari ne volim. Recimo, majčina dušica je sjajna i stvarno je za mene bila otkrovenje kad sam shvatila da može da reši problem nadimanja koje prave pojedine namirnice, kao na primer pasulj. Nema jak ukus pa je moguće dodati je u gotovo svako jelo.

Da li ponekad konzumirate samo presnu hranu?
- Volim da jedem presno povrće, ali nemam faze kada jedem samo presno. Moja ćerka Sofija i ja uvek ćemo izabrati sveže povrće, a ne kuvano. Recimo, ne jedemo kuvan kupus ali svež jedemo gotovo svakog dana. Uglavnom jedem belo pileće ili ćureće meso i ribu, ne zato što pratim trendove, već zato što mi to prija.

Da li volite da pijete čajeve ili ste ljubitelj ”sto kafa na dan”?
- Kafu obožavam i ne mogu da zamislim dan bez nje i volim je u svakom obliku. Čajeve volim, ali manje nego kafu. Omiljen čaj mi je onaj od nane i tako je od detinjstva. Najviše volim domaći u listićima i imam ga uvek u kući jer mama i baka u dvorištu gaje nanu koju uberu i osuše, tako da sam dobro snabdevena. Volim čajeve u koje dodaju cimet.

Da li je u Vašoj porodici običaj da se koristi bilje za lečenje, da li imate tajni recept Vaše bake? Da li je nekome iz Vaše porodice pomogao neki biljni preparat?
- Mi u porodici jesmo ljubitelji biljaka, najviše mama i baka. Do pre nekoliko godina baka je imala svoje mešavine: recimo, matičnjak, hajdučku travu, majčinu dušicu... ali ih je koristila samo za uživanje. Kada imam bilo koji problem, uvek konsultujem stručnjaka. Danas se medicina vraća biljkama i mnogi lekari daju savet koji čaj ili suplement na bazi biljaka može da se koristi za neki problem. Nemam tajnu niti konkretan savet, ali znam da nije sve za svakoga, zato i za čaj treba konsultovati nekoga ko zna šta sme da uzme, a šta ne. Više puta sam slušala profesora Branimira Nestorovića kako govori da kamilica može da napravi ozbiljne probleme onima koji su alergični na ambroziju zato uvek treba pitati onoga ko zna.
Foto: privatna arhiva

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD :

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h,
  subotom 9h-15h
  nedeljom 9h-14h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD :

 • Brankova 16 ,
  011/328-35-07
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h
  subotom 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  radno vreme
  10h-22h radnim danima
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net