DVA U JEDAN: PARADAJZ I KROMPIR

15.06.2019 | AKTUELNO | Pregleda: 541 | Autor: | 0

Da li ste čuli za Tomtato? Gaji se u Velikoj Britaniji i reč je o biljci na kojoj istovremeno rastu i krompir i paradajz


Hibrid na kojem istovremeno rastu paradajz i krompir gaji se u Velikoj Britanijij i zove tomtato.

Čuli smo do sada za različite načine uzgajanja voća i povrća. Neki su hibridi nastali takozvanim kalemljenjem, ali hit koji nam dolazi iz Velike Britanije je Tomtato. Kao što mu ime kaže, to je biljka koja daje plodove paradajza i krompira (na engleskom potato - krompir, tomato - paradajz).
Ovakav hibrid osmislila je britanska hortikulturna kompanija Tompson i Morgan, a biljka, verovali ili ne, nije rezultat genetskog inženjeringa. Jednostavno, "sastavljena" je od biljke paradajza (na vrhu), dok su u zemlji krtole od belog krompira.

Iako je moguće da se takvi hibridi stvaraju dugo, mnogi su znatiželjni u nameri da saznaju kakav je ukus plodova, naročito paradajza. Prema rečima ljudi iz kompanije, plodovi sadrže više šećera od onog u većini paradajza u supermarketima, dok ima im je nivo kiselosti isti.
Za krompir se kaže da je dobar za kuvanje, gnječenje ili pečenje.

Tomtato se kupuje kao uzgojena biljka (za razliku od semena) i traje jednu sezonu. Jedna biljka navodno može da proizvede do 500 paradajza i dva kilograma krompira.
Hortikulturna kompanija navodi jedina proizvodi ovakav hibrid paradajza i krompira u komercijalne svrhe.
Međutim, prema izveštaju BBC-a, od prošle nedelje postoji slična biljka i na Novom Zelandu. U vlasništvu je kompanije "Incredible Edibles" i nazivaju ga Potato Tom.
Ako ste zainteresovani za kupovinu, a živite u Velikoj Britaniji, možete ga naručiti sada za 15 funti.

Foto: Youtube Tomson i Morgan TV


Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem