BOŽUROM PROTIV KAŠLJA, ASTME, GRČEVA...

29.05.2019 | AKTUELNO | Pregleda: 1049 | Autor: | 0

U narodnoj medicini božur je korišćen i kod, neuralgije, epilepsije, bronhijalne astme, bolesti jetre-žutice, hormonskih tegoba kod žena za vreme ciklusa...


Lep i mirisan cvet božura ukras je svake bašte, a u narodnoj medicini korišćen je kašlja, astme, grčeva epilepsije, bronhijalne astme, bolesti jetre-žutice, hormonskih tegoba kod žena za vreme ciklusa...

Danas se primenjuje samo u homeopatiji, obavezno pod stručnim nadzorom.
Koren božura u narodnoj medicini korišćen je za lečenje grčeva i to epileptičnih, kao i grčeva mokraćne bešike i bubrega, menstrualnih i grčeva kod dece, neuralgije, epilepsije, bronhijalne astme, bolesti jetre-žutice, hormonskih tegoba kod žena za vreme ciklusa...

Cvet, koren i seme. Koren se bere kad je star najmanje dve godine, vadi u rano proleće ili u kasnu jesen i suši na toplom mestu. Seme se sakuplja krajem septembra.

Božur cveće je kod starih Grka bilo omiljeni lek za epilepsiju, žuticu, bolesti bubrega i bešike.
Mnogi autori naglašavaju otrovnost i rizičnost upotrebe bilo kog dela božura, dok novija naučna saznanja govore da alkaloid iz božura, peregrinin, sužava bubrežne kapilare, utiče na matericu i podstiče zgrušavanje krvi, pa se matična tinktura preporučuje samo za homeopatsku upotrebu.

Tinktura božura koristi se isključivo kao homeopatski lek i samo homeopata vam ga može prepisati, ne smete je nikako konzumirati na svoju ruku.

Čaj od božura se u većini slučajeva pravi od cvetova koji se u kombinaciji sa drugim lekovitim biljkama. Koristi za inhalaciju asmatičara i lečenje kašlja, obavezno pod stručnim nadzorom lekara.

UPOZORENJE: Cela biljka je otrovna a naročito cvet, pa se preporučuje veliki oprez prilikom branja. Alkaloid peregrinin, kojeg najviše ima u cvetu, izaziva simptome trovanja: glavobolju, tegobe s gutanjem hrane i pljuvačke, jake grčeve, nadražaj creva, poremećaj vida i neosetljivost nogu. Božur u trudnoci treba izbegavati u svakom obliku.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radnim danima: 8h-20h,
  subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radnim danima: 8h-20h
  subotom: 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  ponedeljak-petak: 9h-20h
  subotom i nedeljom: 9h-20h
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem