NEMANJA VELIKIĆ: KAKO SAM IZLEČIO BOLESNU JETRU

11.05.2019 | AKTUELNO | Pregleda: 835 | Autor: | 0

Nemanja Velikić, novinar i savetnik direktora Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, otkriva svoju životnu borbu


Nemanja Velikić, novinar i savetnik direktora Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, otkriva kako je uz pomoć velike količine vitamina C i higijensko-dijetetski režim i mirovanje. izlečio bolesnu jetru.
- Buran poslovni period prethodio je pojavi prvih simptoma. Kako je većina sklona da sve pripisuje umoru ili promeni vremena, tako sam i ja u početku zanemarivao prve signale. Tek nakon odlaska na kraći odmor sa prijateljima, dobio sam prve simptome koji su me naterali da se istog dana spakujem i vratim u Beograd. Od početne gorušice, gubitka apetita i gađenja na hranu, koji su prethodili opštoj slabosti, jedva sam ustajao iz kreveta i gubio sam na težini. Rezultati laboratorije, prvenstveno povišeni enzimi jetre, a zatim i drugi parametri analize krvi, ukazivali su nedvosmisleno da je reč o akutnom zapaljenju jetre - priča Nemanja Velikić, novinar i savetnik direktora Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje.

Kako je tekao oporavak?
- Zahvaljujući najpre divnoj docentkinji Ivani Milošević sa Infektivne klinike i njenom direktoru, profesoru Goranu Stevanoviću, hospitalizovan sam u istom danu po sletanju na aerodrom. Urađena mi je kompletna dijagnostika da bih se nekoliko dana nakon toga prebacio na VMA i lečenje nastavio sa timom lekara predvođenim prof. Draganom Mikićem. Terapije praktično nije ni bilo, osim simptomatske. A ona je podrazumevala velike količine vitamina C i higijensko-dijetetski režim uz strogo mirovanje.

Koliko ste promenili ishranu?
- Prvog sata boravka u bolnici rečeno mi je da se od sada navike u ishrani menjaju i da se na neke namirnice mora zaboraviti. Pošto sam veoma disciplinovan kada je ishrana u pitanju, nije mi toliko teško pala restrikcija.

Koje namirnice ste izbacili, a koje ste uveli u ishranu?
- Suština ishrane je izbegavati namirnice koje izazivaju nadimanje stomaka. Strogo je zabranjeno konzumiranje alkohola, cigareta, energetskih napitaka. Hranu treba kuvati i grilovati, ne pržiti. Treba izbegavati grašak, pasulj, luk, beli luk, paprike... Od mlečnih proizvoda treba birati kozje proizvode, nemasne jogurte i što više surutke. Od napitaka treba piti samo čajeve od nane i kamilice, kao i sokove od ceđenog grejpfruta, koje mi je majka donosila u ogromnim količinama.

Kako danas izgleda Vaš jelovnik i šta Vam je obavezno na meniju?
- Bar jednom nedeljno obavezno konzumiram ribu, tunjevinu, suši. Izbegavam, recimo, krompir, hleb jedem isključivo od punog zrna ili heljde, nikako bela testa i peciva. Trudim se da ne jedem slatkiše, što mi polazi za rukom. To naravno ne znači da ne pojedem parče torte, nekoliko kockica čokolade, nešto od domaćih slatkiša. Kafu pijem isključivo sa sojinim ili bademovim mlekom, sa malo žutog šećera. Nikada se neću navići na brokoli i karfiol, kao ni na tikvice.

Koja je namirnica posebno značajna za zdravlje jetre?
- Ja sam tokom boravka u bolnici pio ogromne količine kozje surutke i uzimao suplemente u tabletama od biljke sikavice. Meni su veoma brzo padale vrednosti jetre ali, sada, da li je to bilo od toga ili je to stanje organizma, nisam naučno potvrdio.

Da li pijete čajeve i koje?
- Čim nastane neki zdravstveni problem, meni su prirodni biljni čajevi, koje kupujem u specijalizovanim apotekama, uvek prvi izbor. U kući imam najrazličitije vrste čajeva sa raznih krajeva sveta ali, iskren da budem, čekaju goste.

Koje mere predlažete kao preventivu u zaštiti jetre?
- Jetra je centralna laboratorija našeg organizma. Ona je naš veliki saveznik u izbacivanju toksina i štetnih produkata. Čuvajte je. Ne unosite alkohol, masnu hranu, mahunarke koje nadimaju, ne jedite previše žumanaca, što manje gaziranih napitaka...


Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h,
  subotom 9h-15h
  nedeljom 9h-14h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radno vreme
  radnim danima 9h-18h
  subotom 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  radno vreme
  10h-22h radnim danima
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net