ANANAS, VOĆE BEZ PESTICIDA

13.05.2019 | AKTUELNO | Pregleda: 414 | Autor: | 0

U molekulima ovog egzotičnog ploda nalazi se i moćan antikancerogeni sastojak

Ananas je jedna od namirnica koja je najmanje oštećena pesticidima jer sadrži debelu koru, pa je relativno otporna biljka. U njenom uzgoju se ne koriste pesticidi i druga zaštitna sredstva. Ananas je omiljeno voće širom sveta, zbog svog ukusa i prijatnog mirisa, ali malo ko zna da je i lekovit.
U molekulima ovog specifičnog ploda se nalazi i moćan antikancerogeni sastojak, što bi moglo da doprinese proizvodnji novog leka protiv ove opake bolesti. Ananas se preporučuje i kao pomoć pri mršavljenju, za eliminaciju celulita, protiv bora i otoka.

Evo zašto treba da ga jedete češće:
1. Svež ananas ima nisku kalorijsku vrednost, ali je bogat brojnim vitaminima i mineralima
2. 100 g ananasa ima oko 50 kalorija, slično kao jabuka
3. Ananas sadrži proteolitički enzim bromelain koji učestvuje u probavi hrane tako što razgrađuje proteine. Za bromelain se veruje da ima protivupalna, antikarcinogena svojstva i svojstva protiv zgrušavanja. Istraživanja pokazuju da redovna konzumacija ananasa pomaže u borbi protiv artritisa, loše probave i kod zaraze nametnicima poput glista.
4. Svež ananas je izvrstan izvor vitamina C jer se u 100 g ananasa nalazi skoro 50 mg vitamina C, a svakodnevno nam je potrebno 80 mg. Vitamin C je neophodan za sintezu kolagena u telu, koji je važan za izgradnju krvnih vena, kože, organa i kostiju. Između ostalog, vitamin C je važan i za normalan rad imuniteta.
5. Ananas sadrži i vitamin A u obliku beta karotena, a može se pohvaliti i dobrim udelom vitamina B i kalijuma. Kalijum je važan za kontrolu rada pulsa i za krvni pritisak.Tagovi:

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h,
  subotom 9h-15h
  nedeljom 9h-14h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h
  subotom 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  radno vreme
  10h-22h radnim danima
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net