SUVE ŠLJIVE ČUVAJU ZDRAVLJE KOSTIJU

06.05.2019 | AKTUELNO | Pregleda: 991 | Autor: | 0

Suva varijanta svima omiljenog voća da menja gustinu minerala u kostima


Prema istraživanjima koja su sprovedena na Univerzitetu Floride, suva šljiva je jedna od najzdravijih voćki kad je u pitanju zdravlje kostiju. Svi znamo da većina voća i povrća sadrži minerale i vitamine koji su dobri za naše kosti, ali suve šljive u tome svakako prednjače. Suve šljive, u odnosu na ostalo voće, zaista mogu da poboljšaju gustinu kostiju, kao i da promene količinu alkalnih fosfata koji se nalaze u kostima.
Dokazano je i da ovo voće ima sposobnost da promeni gustinu minerala u kostima kod žena u periodu posle menopauze.
Zašto bi trebalo jesti suve šljive?
Tokom istraživanja na Univerzitetu Floride, naučnici su prvo istraživali efekat suvih šljiva na zdravlje životinja, a kasnije i ljudi. Rezultat je bio veoma dobar, posebno kad su u pitanju žene, čije su kosti nakon tri meseca ispitivanja bile znatno zdravije i snažnije. Istraživanje je zatim nastavljeno celu godinu.
U istraživanju je učestvovalo sto žena koje su tek prošle kroz menopauzu - nijedna od njih nije koristila nikakve lekove za zdravlje kostiju, steroide ili suplemente kalcijuma, dok žene koje imaju hronične bolesti kostiju, ili su teški pušači, nisu bile uključene. Takođe nisu mogle učestvovati ni žene koje redovno konzumiraju suve šljive.
Žene su podeljene u dve grupe: Jedna grupa žena jela je deset suvih šljiva dnevno čitavih godinu dana, a zbog njihovog laksativnog dejstva, u ishranu su morale da se uvode postepeno. Druga grupa žena jela je oko 75 grama suvih jabuka koje imaju jednak broj kalorija, ugljenih hidrata, masti i vlakana kao 100 grama šljiva. Obe grupe, pored voća, uzimale su i suplemente vitamina D i kalcijuma. Nakon što su uporedili rezultate, ispostavilo se da su žene koje su jele šljive imale bolji rezulatat.
Zašto bi trebalo jesti deset suvih šljiva dnevno?
Povećaće vam se gustina kostiju, što će poboljšati pokretljivost i ublažiti bolove.
Osim na zdravlje kostiju, suve šljive zbog svog laksativnog dejstva pomažu i održavanje zdrave telesne težine i sprečavaju gojenje.
Bogate su vitaminima C, K i fitohemikalijama od velike važnosti za zdravlje kostiju.
Suve šljive deluju protivupalno, što je još jedan razlog zbog čega su dobre za zdravlje kostiju.
Nakon redovnog uzimanja suvih šljiva, biomarkeri koji pokazuju gustinu minerala u kostima biće mnogo viši.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem