ŽELITE RAVAN STOMAK? PRESTANITE DA ŽVAĆETE ŽVAKU!

06.05.2019 | AKTUELNO | Pregleda: 398 | Autor: | 0

Da biste bili vitki morate, osim odbacivanja žvakaće gume, da prestanete da pitete sokove i pazite da između večere i doručka prođe više od 12 sati


Žvakaća guma možda je izvrsna za postizanje svežeg daha, ali za zdravlje creva apsolutno je loša, kaže direktor Healtista, Rik Haj. Žvakanje žvake može dovesti do prekomerne proizvodnje želudačne kiseline i stvoriti osećaj gladi, piše San.

- Kada žvaćete žvaku, šaljete signal svom želucu da očekujete hranu i pokrećete sokove za varenje, a zapravo nemate šta da svarite. Žvakaća guma takođe može dovesti do gutanja viška vazduha, što povećava nadutost - dodao je Rik.

Druga greška koju mnogi prave, je zalivanje obroka voćnim sokom. Iako mnogi smatraju da su voćni sokovi zdravi, situacija je zapravo sasvim drugačija. Voćni sok po nas je više štetan od gaziranih pića. Umesto voćnih sokova preporučuje obrok od celih plodova voća.

- Kada voće pretvorite u sok, gubite netopiva vlakna, koja su esencijalna hranljiva materija i usporavaju apsorpciju šećera. Na ovaj način ostajete bez vlakna i pijete samo šećer i kalorije - objasnio je lekar Robert Lustig.

Treća greška je prekratak razmak između obroka. Preporučuje se oko 5 manjih obroka dnevno s razmakom od oko 3 sata. Takođe, bitno je i ostaviti oko 12 sati od trenutka kada krenete na spavanje pa do prvog obroka sledećeg dana. Ako na primer, završite s jelom u 22 sata i doručkujete u 7 sati ujutro, ne dajete dovoljno vremena organizmu za pravilno varenje hrane.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h,
  subotom 9h-15h

LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h
  subotom 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  radno vreme
  10h-22h radnim danima
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net