LEP, MIRISAN I OTROVAN

17.04.2019 | AKTUELNO | Pregleda: 544 | Autor: | 0

Đurđevak, omiljen ukras šuma i bašti, lekovita je biljka, ali se mora koristiti sa posebnom pažnjom

Đurđevak, prolećni ukras šuma i bašti, u narodnoj medicini koristi se za lečenje nerava, bolesti srca, epilepsije...
Đurđevak raste u senovitim šumama, posebno u hrastovim, u šikarama, na livadama, a uzgaja se i oko kuće. Dobar je pokrivač tla i može se saditi na senovitim mestima i na umereno plodnim zemljištima. Pogodan je i za ivičnjake, kamenjare, a uspeva i ispod drveća, gde zbog jake senke čak ni trava ne raste.

Korišćenje u narodnoj medicini: pojačano izlučivanje mokraće, naročito kod srčanih bolesnika nervoznog stanja. Biljku treba brzo sušiti i spremiti u dobro zatvorene konzerve, jer joj vazduh i vlaga štete. Suši se na papiru ili tkanini u hladu, uz okretanje. Sveža biljka je postojanija, deluje jače.

Koristi se cela biljka, cvetovi lišće i koren.

Pažnja!
Đurđevak je otrovan! Znaci trovanja su jak proliv, povraćanje, opšta slabost, i iznemoglost. Protivotrov - kod trovanja đurđevkom kuvati hrastovu koru u mleku! Posle branja ruke dobro oprati toplom vodom i sapunom. Trudnice i deca ne bi trebalo da je beru!

Pročitajte kako ga možete ga gajiti u dnevnoj sobi


Tagovi:

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem