ŠEST GREŠAKA KOJE SVI ČINIMO KADA PIJEMO KAFU

17.04.2019 | AKTUELNO | Pregleda: 1457 | Autor: | 0

Ako kupujete mlevenu kafu, čuvate je u originalnom pakovanju i prvo što uradite ujutro je da popijete šolju vrućeg napitka, grešite. Evo zašto


Ovo su greške koje ljudi najčešće čine kada je kafa u pitanju:

Kupujete mlevenu kafu
Potrebno je malo više truda ako želite sami da sameljete zrna kafe, ali istraživanje objavljeno u naučnom magazinu Food Chemistry otkriva kako kupovna mlevena kafa sadrži mnogo više slobodnih radikala koji dovode do stresa i upalnih procesa u vašem telu.

Čuvate kafu u originalnoj kesici
Umesto u kesici, držite zrna kafe u hermetički zatvorenoj posudi. Još jedna studija, koju je objavio Food Chemistry, otkrila je kako se nivo slobodnih radikala koji se nalaze u kafi povećava sa svakim izlaganjem vazduhu. Kada se to dogodi, korisni antioksidansi iz kafe „troše” se kako bi neutralisali slobodne radikale, zbog čega će manje antioksidanasa ostati za vas.

Pijete kafu rano ujutro
Ispijanje kafe u sedam sati ujutru neće mnogo uticati na nivo vaše energije. Vaši hormoni stresa su na najvišem nivou upravo kada se probudite, zbog čega ćete dobiti prirodan nalet energije.
Stručnjaci se slažu da je najbolje vreme za konzumiranje kafe između deset sati i podne, kada nivo kortizola (hormona stresa) počinje da opada. Na ovaj način iskoristićete prirodan nalet energije koji se događa ujutru i „sačuvati” kofein za kasnije.

Koristite previše dodataka za kafu
Jedna od najboljih nuspojava kafe je stabilizovanje nivoa šećera u krvi i smanjivanje rizika od pojave dijabetesa. Ali, šta se događa kada kafi dodate šećer? Istraživanja su podeljena. Neki se slažu da dodavanjem malo šećera u kafu i dalje možete smanjiti rizik od dijabetesa, dok drugi tvrde da ti efekti nestaju dodavanjem šećera. Zato pokušajte da se držite preporučenih dnevnih količina šećera - malo šećera je sasvim dovoljno, no nemojte pretvarati šoljicu kafe u desert.

Pijete previše kafe
Više nije uvek i bolje. Korist za zdravlje od kafe uglavnom nestaje nakon pet do šest šoljica od 230 ml, što je oko 400 mg kofeina.
Konzumiranjem previše kafe nećete, zapravo, ništa postići, a nekim ljudima previše kofeina moglo bi da škodi..

Predugo ispijate šoljicu kafe
Pripremili ste šoljicu kafe, uzeli nekoliko gutljaja, a zatim zaboravili na nju na nekoliko sati? Ako vam se to često događa, imajte na umu da kiselost kafe raste sa vremenom. To ne predstavlja velik zdravstveni rizik, ali dodatna kiselina može dovesti do loše probave. Takođe, kafa koja je dugo stajala u sebi sadrži manje antioksidanasa, zato je nemojte ispijati duže od dvadeset minuta.

Tagovi:

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radnim danima: 8h-20h,
  subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radnim danima: 8h-20h
  subotom: 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  ponedeljak-petak: 9h-20h
  subotom i nedeljom: 9h-20h
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem