ŠIBORI JAJA

23.04.2019 | AKTUELNO | Pregleda: 529 | Autor: | 0

Sasvim drugačije šaranje uskršnjih jaja: nabavite odmah plavu boju, sirće, filter papir i špric


Predstavljamo vam jednostavnu originalnu japansku tehniku farbanja jaja - šibori. To je japanska tehnika farbanja tkanine, ali se poslednjih godina ovaj trend proširio i na ukrašavanje jaja za Uskrs.

Za ukrašavanje jaja u šibori stilu nisu vam potrebne četkica niti specijalne boje, već se trik krije u korišćenju konca, papira i gumica za tegle.
Potrebni su vam plava boja za jaja, alkoholno sirće, papir (filter) za kafu, gumice za tegle, plastičan špric, staklena posuda i makaze.
Svako jaje, najbolje belo, obmotajte filterom za kafu, a vrh papira zavežite gumicom. Preko papira obmotajte jaje gumicama za tegle ili koncem, u zavisnosti kakvu šaru želite da dobijete. Krupnije šare dobićete ako jaje obmotate gumicama, a tanke i nežne linije napraviće konac.

Razmutite plavu boju za jaja prema uputstvima na pakovanju, a zatim dobijenu farbu sipajte u špric. Špricem postepeno sipajte boju po delovima jaja između konca i gumica. Kada ceo papir bude prekriven plavom bojom, ostavite jaja na sat vremena da se osuše.
Skinite gumice i odmotajte jaje iz papira, premažite ih uljem i stavite na posebno mesto u uskršnjoj korpi.

Filter papire za kafu možete kupiti u svakom bolje snadbevenom supermarketu, ali za ovu tehniku možete koristiti i staru kuhinjsku krpu. Važno je da krpu dobro zgužvate kako biste postigli najbolji efekat.
Iako se najčešće farbaju u plavo, jaja u šibori tehnici možete napraviti i u nekoj drugoj boji.
Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radno vreme
    radnim danima 10h-14h,
    subotom 8h-11h

LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem